Hydrangea anomala petiolaris Mirranda – Klimhortensia

Hydrangea anomala petiolaris MirrandaHydrangea anomala petiolaris Mirranda of Klimhortensia is een geelgroen bontgekleurde klimplant met witte bloemen in juni en juli. Lees hierover de standplaats, verzorging, bloei en snoei van deze klimplant.

Algemene informatie

Behalve als klimplant kan Hydrangea anomala petiolaris Mirranda ook als bodembedekker worden aangeplant, maar wordt dan wel een meter hoog.

De heester is goed winterhard en groeit langzamer dan de soort met groen blad.

Klimhortensia heeft om te klimmen allereerst steun nodig. De plant is echter zelf hechtend en kan zichzelf na wat hulp aan de muur hechten. Een muur met goede voegen zal hier verder niet onder lijden. Snoei is niet noodzakelijk, maar let wel, dan wordt hij wel erg hoog. Het is aan te raden om de plant uit de buurt van kozijnen en regenpijpen te houden.

Het is een aantrekkelijke plant voor vogels, vooral merels, ze maken er graag nesten in. Plant 1 stuks per strekkende meter, dit is voldoende om een muur vrij snel te bedekken.

Klimhortensia kopen

Er zijn meerdere soorten klimhortensia te koop. Klik op onderstaande button om de plant te kopen;

Standplaats Hydrangea anomala petiolaris Mirranda

Deze bloeiende heester staat graag in halfschaduw of schaduw, maar verdraagt ook zon als de grond flink vochtig is. Een muur op het noorden kan mooi worden aangekleed met deze fraaie klimplant.

De heester staat graag in licht vochtige waterdoorlatende grond die voedselrijk is en liefst licht zuur.

Bloei en blad

In juni en juli bloeit Hydrangea anomala petiolaris Mirranda met witte bloemschermen.

Het blad is hartvormig met een getande rand. Het bontgekleurde blad is groen met gele bladranden.

Snoei Hydrangea anomala petiolaris Mirranda

Leid de takken van de heester langs een rek of steundraden. Zorg voor een mooie vertakking en dichte bedekking van de muur door de klimhortensia regelmatig bij te snoeien.

Snoei kan het best na de bloei plaatsvinden. Snoei lange takken terug tot ongeveer 50 cm binnen de plek waar je de plant wilt hebben. Zo zal er een mooie vertakking plaatsvinden.

Wordt de heester na vele jaren kaal aan de onderkant of wordt de plant te zwaar om overeind te blijven, snoei dan verspreid over drie jaar de takken terug tot vlak bij de hoofdtakken. Na verloop van tijd ziet de heester er weer mooi uit.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier