Salix caprea ‘Kilmarnock’ – Treurwilg

Salix caprea ‘Kilmarnock’ – Treurwilg

De Nederlandse naam van Salix caprea ‘Kilmarnock’ is Treurwilg. Dit boompje wordt geënt op stam geleverd, en is verkrijgbaar in allerlei hoogtes van 0,3 m (voor binnen op de vensterbank) tot 2,5 m.

Algemene informatie

Salix caprea ‘Kilmarnock’ is winterhard, maar niet wintergroen. Het boompje heeft een treurvorm en is uitermate goed geschikt voor de kleine tuin en kan goed solitair in de border staan, maar kan ook als  kuipplant  op het terras of balkon.

De kuip moet wel groot zijn, vanwege het gewicht van de kroon en omdat de treurwaterwilg veel water nodig heeft. De boom heeft steun nodig, als hij veel wind vangt. 

Bloei, blad en sierwaarde

In februari komen er grote, zilverwitte katjes aan de boom, en in maart en april komen er gele meeldraden aan.
De boom verliest in de winter zijn groene blad. buttonMaar ook dan heeft de boom sierwaarde, vanwege de takken, die in treurvorm afhangen.

Standplaats Salix caprea ‘Kilmarnock’

De boom verdraagt iedere grondsoort, zolang de grond maar voldoende vocht bevat, hijkan bijna niet te veel water krijgen en mag echter zeker niet uitdrogen. De boom staat graag in de zon of halfschaduw.

Snoei

De boom moet in het voorjaar, direct na de bloei gesnoeid worden, als de katjes zijn afgevallen. Alle takken kunnen tot ong. 3 cm bij de kroon teruggesnoeid worden. Al snel groeien er nieuwe twijgen aan de kroon, die volgend jaar weer zullen gaan bloeien.

Print Friendly, PDF & Email

22 Comments

 • alie
  mei 12, 2011 @ 12:04 pm

  sinds 4 weken heb ik een salix caprea kilmarnock in een grote pot staan.
  nu worden de blaadjes wat bruin. heb ik teveel of te weinig water gegeven? en kan deze plant uberhaubt in een pot staan of moet ze in de volle grond.

  • admin
   mei 13, 2011 @ 6:21 am

   Ik denk dat de plant te weinig water heeft gehad.Door aan de grond te voelen kun je zelf wel voelen of de grond te droog of juist te nat is. Salix in een pot houden is denk ik haast niet te doen, je moet hem dan wel heel klein houden door te snoeien. In de volle grond is hij denk ik beter op zijn plaats.

 • Sigrid
  juli 21, 2011 @ 8:54 am

  Ik heb twee salix caprea kilmarnocks in de tuin staan. De ene had veel katjes in het voorjaar, maar heeft nu nauwelijks blaadjes (is ook een stuk kleiner dan de andere wilg) en lijkt het niet ‘goed’ te hebben. De andere had weinig katjes en zit nu vol in het blad. Ik verwachtte het eerder andersom; veel katjes dan ook goed in het blad. Logisch?
  De wilg die nu goed in het blad zit zou ik eigenlijk willen snoeien omdat het meer lucht te geven/minder zwaar te maken. Kan de wilg in juli nog gesnoeid worden?

  • admin
   juli 21, 2011 @ 2:37 pm

   Hallo Sigrid,
   Ik ben bang dat als je hem nu nog snoeit, dat je volgend jaar geen katjes zal krijgen…, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Misschien weet iemand anders raad?
   Succes ermee, en groeten van Willemien

 • Albert
  mei 15, 2013 @ 1:59 pm

  Wat te doen bij luizen .all spul gekocht maar de luizen komen terug enl vreten de bladeren kaal

 • Jan
  juli 31, 2013 @ 7:49 pm

  sinds enige tijd hebben we deze boom / plant in een grote pot in de tuin staan. hij doet het prima, al zat er wel luis in, maar die is vanzelf verdwenen. een paar dagen geleden zaten er ineens wel honderd vliegen in. is dat een bekend probleem? en zo ja, is er iets aan te doen? of houdt dit ook vanzelf op?

 • Greet Rigter
  september 19, 2013 @ 7:49 pm

  kan de Caprea kilmarnock ook verplaatst worden? en wanneer is dan de beste tijd daarvoor?

  • september 23, 2013 @ 3:19 pm

   Het najaar is een goede tijd om bomen en struiken te verplanten. De grond is nu nog lekker warm, zodat de wortels goed kunnen groeien. Zorg wel voor voldoende water.

 • Erwin
  maart 15, 2014 @ 4:43 pm

  Voorjaar tot mei kan ook, wij hebben het boompje wel drie keer moeten verplaatsen. Geen centje pijn, wel goed water geven!

 • Paul
  augustus 13, 2014 @ 3:46 pm

  Ik heb in het najaar van 2013 de Salix Caprea gepland. In het voorjaar zaten er inderdaad mooie katjes aan, maar ik heb hem daarna niet gesnoeid zoals ik hierboven nu lees. Inmiddels slepen veel takken over de grond.
  Kan ik deze tot op de grond afknippen of moet ik hem maar laten begaan en volgend voorjaar na de bloei helemaal terug snoeien (3 cm kruin)??

 • september 7, 2014 @ 9:57 am

  Ik zit met hetzelfde probleem als Paul.
  Niet gesnoeid en nu helemaal uitgegroeid tot op de grond

 • agnis van ingen
  oktober 9, 2014 @ 9:58 am

  hallo

  bij mij zat hij vol met rupsjes en is nu helemaal kaal gevreten komt het nog wel goed ?
  en wat kan ik er de volgende keer dan aan doen ?

  vr.gr.agnis

 • Leon
  april 14, 2015 @ 7:33 pm

  Ik heb een Salix Caprea in de voortuin staan. De kruin is met de jaren behoorlijk groot geworden. Mag ik de kruin nu gedeeltelijk afzagen, opdat er weer een nieuwe kruin gevormd wordt?

 • Lydia
  mei 25, 2015 @ 2:12 pm

  Ik heb een salix caprea Kilmarnock gekocht en hem net in de tuin gezet. er zitten lange takken aan, dus hij is niet vlak na de bloei gesnoeid. Kan ik dat alsnog nu doen, om volgend jaar bloei te krijgen?

  • mei 25, 2015 @ 5:54 pm

   Ik weet het niet zeker, maar het zou kunnen dat er dan volgend jaar geen bloei volgt omdat het al zo laat is…

 • Viviane
  april 3, 2017 @ 11:46 am

  Wij hebben een salix caprea , in de tuin staan zouden hem willen verplaatsen, maar we weten eignelijk niet of de plant groot word, en of deze rap groeien.

  • april 8, 2017 @ 6:36 pm

   De stamhoogte blijft zoals hij is, maar de kruin zal op den duur wel breder worden

   • Thea Voermans
    mei 19, 2017 @ 7:30 am

    Mijn boompje Salix Caprea krijgt van onder
    boven op de aarde allemaal nieuwe scheuten
    wat doe ik daar mee ?

 • juli 30, 2017 @ 9:07 am

  We hebben 4 boompjes in de tuin voor ons huis staan. Nu wordt het bladgroen van de bladeren opgevreten, zodat alleen de nerven van het blad over blijven. Wat kan ik hieraan doen?
  De boompjes zijn enorm gegroeid. ook hier reiken de takken tot op de grond.
  Het is nu eind juli en weer, na eerder in het voorjaar, komen er katjes aan de boompjes! Heeft iemand daar een verklaring voor?
  Groet: Cees

 • John
  juni 9, 2018 @ 6:32 am

  Salix caprea 8 op rij en 4 er van bruin kroon geen bladeren maar op de stam we ,is de kroon dood wat moet ik doe jaar wachte of er uit halen s

 • ingrid
  november 12, 2018 @ 1:11 pm

  mijn boom was omgewaaid en nu moet hij weer in de grond gezet worden, alleen moeten er wortels agestoken worden. klopt het dat je dan ook alle takken tot 2/3de moet terugknippen/

 • Wilma
  augustus 12, 2019 @ 1:38 pm

  Mijn salix vaprea kilmarnok groeit te hard de takken hangen over de grond ik heb hem in juni al weer een stuk ingekort maar nu heeft hij een niet mooie vorm gekregen wat moet ik doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.