Je tuin aankleden met de populaire taxus Baccata

Taxus baccataIn vrijwel iedere buurt in Nederland is er wel eentje te vinden: een tuin met een taxus haag. Vaak is de haag die je ziet de taxus Baccata. De Media Hicksii en Hillii zijn weer andere taxussoorten die in ons klimaat gedijen en ook bijna niet van de Baccata te onderscheiden zijn. Wat vooral opvalt is de dichtheid van de plant. Zeker als je deze vaak snoeit. Want na iedere snoeibeurt wordt hij weer een stukje dichter. En dat maakt de Baccata de ideale haagplant!

Diverse groentinten

De kleur van de naalden van de taxus is nooit uniform. De oudere naalden zijn wat donkerder van kleur dan de jonge scheuten, waardoor een taxushaag een hele speelse en natuurlijke uitstraling krijgt. De diverse groentinten zorgen ervoor dat de taxus perfect in je tuin blend, ongeacht de kleuren van andere planten en grassen in je tuin.

Geen snelle groeier

Voor de een is het een groot voordeel, de ander zal juist zeggen dat het een nadeel is. De groeisnelheid van een taxus Baccata ligt niet zo hoog. Met een centimeter of 10-15 per jaar ben je er wel. Het kan dan ook even duren voordat jouw haag de gewenste hoogte bereikt, maar als deze eenmaal bereikt is, ben je er qua onderhoud niet zoveel tijd aan kwijt. Voor een strakke haag zal je de haag een aantal keer per jaar moeten bijwerken. Vind je een wat wildere uitstraling ook prima, dan is één of twee keer snoeien voldoende.

Slank figuur

Hoewel de taxus niet snel groeit, zal je de haagplant in de breedte onder controle moeten houden voor een verzorgde uitstraling. Laat de taxus Baccata hier nou net zeer geschikt voor te zijn. Je kan een taxus van bijna twee meter hoog uitstekend binnen een halve meter breedte houden. Het fijne is dat je best rigoureus te werk kunt gaan met het versmallen van de taxus. Nadat je in het kale hout snoeit, groeien hier in het voorjaar weer groene naalden aan en krijg je na een jaartje of twee opnieuw een dichte haag. Maar dan 10, 20 of zelfs 30 centimeter smaller dan eerst.

De medicinale werking van taxine

De taxus bevat de stof taxine, waarvan bekend is dat het gebruikt kan worden in de behandeling van kanker. Om deze reden kan je het snoeiafval van je taxushaag inleveren bij een inleverpunt, waar het afval verwerkt wordt en de taxine wordt onttrokken. Dit kan je doen bij de gemeente of plaatselijke tuincentra. Alleen takjes en bladeren van maximaal één jaar oud zijn hier geschikt voor.

Wees voorzichtig met de pitjes in de bessen

De stof taxine speelt dan wel een belangrijke rol in het behandelen van kanker, het is ook giftig voor mens en dier. Zowel de naalden als de pitjes in de bessen bevatten taxine. In het najaar groeien er fraaie rode besjes aan de taxushaag. Dat ziet er heel leuk uit, maar het is dus ook zeker iets om in de gaten te houden. Het vruchtvlees bevat geen taxine, maar de pitjes wel. Wanneer je veel van deze pitjes binnenkrijgt kan dit leiden tot maagklachten. Dit geldt zeker voor kinderen en paarden, die hier gevoeliger voor zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.