Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ – Monnikskap

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ is een aantrekkelijk vaste plant voor de schaduwborder. Vanwege zijn late bloei geeft hij kleur aan de tuin in de herfst.

De Nederlandse naam van Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ is Monnikskap. De plant wordt, als hij in bloei staat, 1 tot 1.25 m hoog. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen en kunnen goed als snijbloemen gebruikt worden.

In de border komt de plant het best tot zijn recht als hij in grote aantallen is aangeplant. Plant ongeveer 7-9 stuks per vierkante meter voor een mooi resultaat. De plant is goed winterhard.

Het blad is glanzend en donkergroen van kleur. Het is handvormig ingesneden. Pas op, alles aan deze plant is giftig, dus pas op met tuinieren en met kinderen in de tuin.

Bloei Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’

De plant bloeit laat in het jaar, in september en oktober. Het is dus een leuke plant om kleur te geven aan de tuin in de herfst, als veel planten uitgebloeid zijn. De bloemen zijn violetblauw en fluweelachtig, en groeien in trossen.

Het regelmatig delen van de oudere plant bevorderd de bloei. Dit kan zowel in het voorjaar als in het najaar gebeuren.

Standplaats

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ staat graag op een plek in lichte schaduw, volle zon wordt niet verdragen. De grond moet voedzaam en humusrijkzijn en vochtig, maar wel goed waterdoorlatend. Vooral in herfst en winter moet de plant niet constant met natte wortels staan.

Mijn ervaring

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ is een mooie aanwinst voor de tuin, niet alleen omdat het een herfstbloeiende plant is, maar vooral ook vanwege de prachtige kleur en het uiterlijk van de bloemen. Als de plant op een winderige plek staat, dan is een steuntje wel handig. De lange stengels knakken anders snel van de wortelstok af. Wie de bijen een handje wil helpen om te overleven plant deze plant in zijn tuin, ze zijn er dol op en kunnen zo laat in het jaar nog nectar vinden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier