Planten: hoe kies je goede planten voor de tuin, tips

PlantenIn iedere tuin horen planten en bomen thuis. Zelfs als u niet van tuinieren houdt en de tuin compleet bestraat heeft, dan nog is het plaatsen van minimaal één mooie boom en enkele planten in potten nog leuk om de boel een beetje te verfraaien. Lees hier meer over het kiezen van planten voor de tuin.

Planten kopen

Om planten te kopen heeft u tegenwoordig meerdere mogelijkheden. Als u dat niet wilt kunt u het zelfs vanuit huis doen, d.m.v. enkele klikken met de computermuis. U kunt direct online  uitkiezen en bestellen bij een kweker, die de uitgezochte planten en/of bomen bij u thuis komt afleveren, of bij een adres bij u in de buurt aflevert, waar u het zelf kan komen ophalen. Wij werken samen met de kweker Directplant, die bomen, struiken en vaste planten kan leveren tot in je tuin.

Ook kunt u planten per post laten opsturen, soms zelfs vanuit het buitenland.
Maar het kan toch wel erg leuk zijn om zelf in een tuincentrum, of bij een kweker in de buurt, langs te gaan en zelf de planten te bekijken en uit te zoeken.

Waar moet u op letten als u een plant koopt?

  • Kijk of een plant zich goed ontwikkeld heeft. Als de plant nu al een vreemde onnatuurlijke vorm heeft, dan zal dat waarschijnlijk zo blijven.
  • Let op of de plant er gezond uitziet. Zitten er gele of bruine vlekken op de bladeren, of ziet u omgekrulde bladeren of ongedierte op de plant, of valt er blad af of is er blad aangevreten, neem de plant dan niet mee.
  • Haal de plant uit de pot en kijk hoe de wortels zich ontwikkeld hebben. De wortels horen de grond bij elkaar te houden en u hoort jonge, witte wortels te zien. Als de plant compleet uit de pot gegroeid is en u alleen dikke, wat bruinige wortels ziet, dan kunt u de plant beter niet meenemen.
  • Voordat u planten koop is het verstandig om te bedenken welke eisen de plant heeft, en of uw tuin daaraan voldoet.
  • Koop niet teveel planten het is verleidelijk om veel van die mooi uitziende planten mee te nemen, maar bedenk wel dat ze vaak flink veel groter gaan worden, en u dan weer veel moet weggooien.

Mooie planten voor de tuin kiezenPlanten

Voor u planten gaat kopen is het verstandig om een plan te maken. Kijk eerst eens rond in tuinboeken of op plantensites om te zien wat er allemaal te krijgen is.  Zo kunt u ook gericht planten gaan kopen.

Zijn er planten bij, die bij u in de buurt niet verkocht worden, dan kunt u tegenwoordig bij veel online plantenshops terecht. Planten komen dan direct bij een kweker vandaan en kunnen soms zelfs voor niet al te veel geld in het buitenland besteld worden.

Voor een mooie opbouw in de tuin is het mooi om een afwisseling te maken van bomengroenblijvende plantenklimplanten, eenjarige- en  snelgroeiende planten die in de winter vaak hun blad verliezen maar er zomers erg mooi uitzien, bollen, bloeiende heesters en langbloeiende planten voor in de border. Het terras kunt u nog verfraaien door enkele kuipplanten te plaatsen in mooie potten.

Bomen

Groenblijvende bomen kunt u het best in het voorjaar in de grond zetten. Bladverliezende bomen slaan het best aan als ze in het najaar in de nog warme grond worden geplant en er vaak voldoende regen valt. Kijk of de boom mooi ontwikkeld is en de stam recht is. Let verder op of de wortelkluit wel groot genoeg is in verhouding tot de boom.

KlimplantenWilde Wingerd

De meeste klimplanten groeien snel, dus u kunt geld besparen door een wat kleiner formaat uit te kiezen. Winterharde klimplanten zijn over het algemeen het gehele jaar te koop. Een klimplant met veel zijtakken zal een muur of schutting snel begroeien.

Bij het kopen van een blauwe regen is het verstandig om een bloeiend exemplaar aan te schaffen of in ieder geval een geënte plant, zodat u zeker weet dat het geen jaren duurt voordat er eens een keer bloemen aankomen.

Heesters

In pot gekweekte heesters zijn het jaar rond te koop. Let erop dat de heester jong en gezond is en niet al oud en knoestig is. Dan hebt u veel sneller kans op een mooie, gelijkmatige en snelle groei.

Winterharde vaste planten

Vaste planten kunnen vrijwel het hele jaar door worden gekocht. In het voorjaar kunt u goedkoop uit zijn door kleine exemplaren te kopen, die net opgekweekt zijn. Zeker bij snelgroeiende planten kunt u dit gemakkelijk doen, binnen de kortst mogelijke tijd heeft u de border vol staan met prachtige volgroeide planten. Plant vaste planten niet in de winter als het vriest en zorg het gehele jaar door voor voldoende water na het planten.

Bollen Planten

Voorjaarsbloeiende bollen zoals tulpen en narcissen kunnen in het najaar worden geplant. In het voorjaar zijn ze ook volop te koop als potplant en kunnen dan direct in de tuin geplant worden. Hebt u in januari/ februari narcissen in de kamer staan, bewaar ze dan na het uitbloeien in een schuur of garage en geeft ze af en toe water. In het voorjaar kunt u ze in de tuin planten, waarna ze het volgende voorjaar weer zullen gaan bloeien. Zomerbloeiende bollen kunt u in het voorjaar kopen en in de zomer als potplant.

Eenjarige planten

In het voorjaar en in de zomer kunt u volop eenjarigen voor de tuin kopen. Ze kunnen snel en langdurig kleur geven aan een kaal stukje in de border of in potten op het terras. Kijk bij het kopen of de planten er goed uitzien en de kluit niet compleet uitgedroogd is.

Tuinaanleg en tuinbeplanting

Roze bloeiende vaste planten

Paars en blauw bloeiende vaste planten

Wit bloeiende planten

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier