Agapanthus africanus – Afrikaanse lelie

Agapanthus africanus

Afrikaanse Lelie

Agapanthus africanus of Afrikaanse Lelie is een langbloeiende plant met mooie trompetvormige blauwe bloemen en smal langwerpig groen blad.

Deze matig winterharde vaste plant is vooral geschikt om als kuipplant te houden, maar kan op een zonnige plek in waterdoorlatende grond en met vorstbescherming vaak ook een winter overleven in de border. De plant wordt ongeveer 80 cm hoog. Houd in de border maximaal 5 stuks per vierkante meter aan.

Standplaats Agapanthus africanus

De plant staat graag op een plek in de zon in humus- en voedselrijke grond die licht vochtig is, maar wel waterdoorlatend. In te natte grond gaan de wortels snel verrotten.

Agapanthus africanus heeft de beste overlevingskans als hij in een kuip wordt aangeplant en ’s winters op een koele plek binnen wordt geplaatst, maar hij kan ook overleven in de border als de grond goed waterdoorlatend is en de plant op een zonnige plek in de border staat border staat. Er is dan wel vorstbescherming nodig, d.m.v. afdekken van de grond rondom de plant.

Bloei en blad

Agapanthus africanus bloeit van juli t/m september met blauwe bloemen. Het zijn goede snijbloemen. De zaaddozen die later worden gevormd kunnen worden toegepast in droogboeketten.

Het blad is langwerpig en smal en is fris groen van kleur.

Verzorging Agapanthus africanus

  • Agapanthus africanus heeft bescherming nodig tegen vorst. Staat de plant in een kuip, plaats deze dan voor de eerste vorst op een koele plek waar het niet kan vriezen. Voor de vorming van de bloemknoppen voor het komende jaar geldt, hoe koeler de plant staat, hoe beter het is voor de vorming van de nieuwe knoppen. Staat de plant in de border, dek de grond rondom de voet van de plant dan af met een laag stro en/of blad.
  • Knip de stengels van uitgebloeide bloemen weg.
  • Zorg dat de grond in de winter niet uitdroogt, maar geef wel spaarzaam water.
  • Geef in het voorjaar en in de zomer voldoende mest. Kaliumrijke mest bevorderd de vorming van bloemknoppen, stikstofrijke mest bevorderd de vorming van blad. Geef dus bij voorkeur mest met een hoog kaliumgehalte.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • Odiel Hopman

    De stelen van mijn agapanthus zijn te dun voor de bloemen dus ze buigen door en de bloemen hangen op de grond.
    Hoe kan dat?