Amelanchier lamarckii – Amerikaans krentenboompje

Amelanchier lamarckiiAmelanchier lamarckii of Amerikaans krentenboompje is een mooie sierheester of boom vanwege de mooie bladverkleuringen, de witte bloemen en de bessen. Lees hier over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Deze bloeiende heester /boom kan ongeveer 7 meter hoog worden en groeit als struik breed uit. Amerikaans krentenboompje verliest in de winter zijn blad en is winterhard.

De heester/boom is meerdere keren per jaar prachtig.  Vrijwel samen met een zee van witte bloemen komen er bronskleurige bladeren aan.

Na de bloei komen er vele blauw/zwarte bessen aan de heester/boom, waar vele vogels op af zullen komen. In de herfst verkleurd het blad naar prachtig oranje/rood.

Standplaats Amelanchier lamarckii

De heester/boom staat graag in de zon of eventueel in halfschaduw.

De grond kan het best waterdoorlatend en kalkrijk zijn en wat humus bovenop de wortels wordt gewaardeerd door de plant.

Wanneer is de bloei?

Amelanchier lamarckii bloeit in april en mei met een zee van witte bloemen. Later in het jaar verschijnen de bessen aan de heester/boom.

Het blad wat nieuw aan de plant komt is bronskleurig. Hierna wordt het groen om in de herfst naar oranje/rood te veranderen. Vroeg in de herfst raakt de plant zijn blad kwijt.

Alles over de snoei

De heester/boom hoeft niet gesnoeid te worden, maar kan dan wel erg breed/groot worden. U kunt eventueel in het voorjaar na de bloei oude takken en takken die verkeerd groeien wegknippen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier