Arbutus unedo – Aardbeiboom

Arbutus unedo

Aardbeiboom

Arbutus unedo of Aardbeiboom is een groenblijvende struik of boom met klokvormige witte bloemen en rode vruchten in de winter.

Deze bloeiende struik is een langzame groeier, maar kan uiteindelijk meters hoog worden.

Arbutus unedo kan als haag worden toegepast (op een voor wind beschutte plek), solitair en kan als kuipplant gehouden worden.

De struik/boom heeft veel moois te bieden; hij is groenblijvend met glanzend donkergroen blad, bloeit in de winter met witte bloemen en draagt tegelijkertijd gele en rode vruchten die wel wat weghebben van aardbeien, bovendien is de bast mooi vanwege de afschilferende roodbruine schors.

Arbutus unedo is matig winterhard en kan in de winter zeker vorstbescherming gebruiken. Zorg voor een beschutte standplaats uit koude wind.

Standplaats Arbutus unedo

De winter bloeiende struik staat graag in de zon op een beschutte plek tegen koude wind.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en waterdoorlatend. Deze soort verdraagt kalk, maar heeft wel een voorkeur voor zure grond.

Bloei, vruchten en bladArbutus unedo

Arbutus unedo bloeit van oktober t/m maart met klokvormige witte bloemen in trossen.

Tegelijkertijd met de bloei hangen er rode knobbelige vruchten aan de struik. De vruchten hebben een jaar nodig om te rijpen en verkleuren van geel naar rood.

Het lancetvormige getande glanzende blad is donkergroen van kleur. Arbutus unedo is een groenblijvende plant.

Verzorging Arbutus unedo

  • Vorstbescherming; De struik/boom is matig winterhard, zeker als hij nog niet zo groot is. Bij temperaturen onder de 10 graden Celsius kan het zeker geen kwaad om de struik in te pakken, of als hij in een pot staat om de pot binnen op een koele maar lichte plek te plaatsen. Zorg zeker ook voor een beschutte plek uit de wind.
  • Bemesten; Geef in het voorjaar organische mest.
  • Snoei; Het best kan er niet gesnoeid worden. Wel kunnen in de winter of voorjaar verkeerd groeiende takken gesnoeid worden.
  • Water geven; Laat de grond niet teveel uitdrogen, het blad zal uitvallen en de bloemen zullen verdrogen. Zorg er echter wel voor dat het water ook weer weg kan lopen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


  • Thea Visser

    de Arbutus unedo staat in een grote pot waarin het water goed kan weglopen. De struik krijgt veel bruine bladeren, oorzaak???