Ballonklokje – Platycodon grandiflorus

Ballonklokje

Platycodon grandiflorus – Ballonklokje

Ballonklokje – Platycodon grandiflorus is een winterharde vaste plant, die in de winter bladverliezend is.

Als deze plant eenmaal goed is aangeslagen kan hij veel verdragen. Het enige wat hij echt nodig heeft is zon en voldoende vochtige grond. De knoppen van de plant zien er uit als ballonnen, de bloemen zijn stervormig.

Platycodon wordt, afhankelijk van de gekochte soort, 40 tot 60 cm hoog. De plant bloeit in de kleuren wit, roze en blauw in de maanden juni, juli en augustus. Hij staat leuk in grote groepen in de border en laat zich gemakkelijk combineren met andere planten. De plant vormt een mooie pol.

Standplaats Ballonklokje

Deze langbloeiende plant kan op een plek in halfschaduw of in de hete zon staan, maar heeft dan wel voldoende water nodig. De plant heeft een humusrijke grond nodig, zodat vocht wordt vastgehouden, maar de grond moet wel waterdoorlatend zijn.

Zet de planten op een onderlinge afstand van 30 cm, uiteindelijk wordt het een mooi dicht tapijt. Zorg dat het Ballonklokje niet in de schaduw van bomen of struiken komt te staan, maar zet hem op een zonnige open plek in de tuin. De plant kan er slecht tegen om overgeplant te worden.  Denk dus eerst goed na over de plek voor het planten.

Wanneer bloeit Platycodon grandiflorusBallonklokje

Ballonklokje bloeit, afhankelijk van de soort, in de maanden juni, juli en augustus met witte, roze of blauwe bloemen. Haal de uitgebloeide bloemen eruit, om doorbloei te stimuleren. Voordat de bloemen opengaan hebben ze een ballonvorm, vandaar de naam Ballonklokje. De bloemen worden 5 tot 8 cm groot.

Blad van Platycodon

Het blad van deze winterharde vaste plant is grijsgroen van kleur.

Enkele soorten Ballonklokje

  • Platycodon grandiflorus Albus; wit bloeiend met adertjes
  • Platycodon grandiflorus Blue; blauw bloeiend
  • Platycodon Mariesii; bloeit met lichtpaarse/blauwe bloemen
  • Platycodon Shell Pink; roze bloeiend
  • Platycodon Sentimental: Blue; blauw bloeiend

Langbloeiende planten  Tuinaanleg en tuinbeplanting