Bergsteentijm – Calamintha nepeta nepeta – Steentijm

Bergsteentijm

Bergsteentijm – Calamintha nepeta nepeta

Bergsteentijm – Calamintha nepeta nepeta of Steentijm is een langbloeiende plant met geurende lichtblauwe bloemen en naar munt geurend groen blad.

De plant met bossige groei is winterhard en wordt ongeveer 30 à 40 cm hoog. Calamintha nepeta nepeta is geschikt om aan de voorrand van de border te planten, ook geschikt voor de rotstuin en voor in een pot op een zonnig terras.
Plant voor een mooi resultaat 7 à 9 stuks per vierkante meter. Van een afstand zie je de plant dan als een grote wolk met wit / lichtblauwe bloemetjes.

Bergsteentijm Kopen

Dit is een leuke plant voor de tuin vanwege de langdurige bloei en de grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen. De plant valt het best op als er meerdere exemplaren bij elkaar geplant worden. Koop hier Calamintha nepeta nepeta!

Bergsteentijm kopen

Standplaats Calamintha nepeta nepeta

Bergsteentijm staat graag in de zon of in halfschaduw.

De grond moet goed waterdoorlatend zijn, de voorkeur gaat uit naar droge kalkrijke grond.

Bloei en blad

Calamintha nepeta nepeta is een lange bloeier, eigenlijk zijn het twee bloeiperioden die kort na elkaar plaatsvinden. De plant bloeit van juni tot in oktober met geurende witte tot licht blauwe bloemen. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders. Vanwege de bloei tot laat in het jaar is deze plant dus een ultieme bijenplant.

Het kleine naar munt geurende blad is groen van kleur. De geur komt vooral vrij bij aanraken van het blad. In de winter sterft de plant bovengronds af. De kale takjes kunnen tijdens de winter het best aan de plant blijven zitten, ze geven bescherming tegen de vorst.

Snoei en vorstbescherming

Na de eerste bloei kan de plant iets worden teruggesnoeid voor een overweldigende doorbloei van de plant. Knip in het voorjaar de kale afgestorven takjes weg, vanuit de grond komt de plant weer opnieuw op. Het is ook mogelijk om in het najaar de afgestorven delen weg te snoeien, zorg dan wel voor vorstbescherming d.m.v. afdekken van de grond met blad of stro.

Benieuwd naar andere langbloeiende planten voor de tuin? Klik hieronder voor een overzicht!

Langbloeiende planten