Bonenkruid – Satureja montana

BonenkruidBonenkruid (Satureja montana) is een keukenkruid met mooie roze bloemen, leuk voor de borderrand of de kruidentuin.

Deze (half)groenblijvend plant, behoudt tijdens zachte winters haar blad en de bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Kortom, een leuk plantje voor de tuin! Plant voor een mooi resultaat in de border 7 à 9 stuks per vierkante meter.

Dit kruid wordt vaak meegekookt met tuinbonen en andere bonengerechten. Het geeft een peperachtige smaak aan het gerecht en gaat door de bonen veroorzaakte gasvorming tegen.

Bonenkruid Kopen

Wilt u dit heerlijke kruid en mooi bloeiend plantje zelf in de tuin hebben? Klik op onderstaande knop om de plant te kopen!

Standplaats Satureja montana

Het kruid staat graag op een plek in de zon in waterdoorlatende grond. De grond kan bij voorkeur kalkrijk zijn.

Bloei en blad Bonenkruid

Bonenkruid bloeit in juli t/m september met witte/roze bloemen, die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Het groene blad is lancetvormig. In zachte winters behoud de plant een gedeelte van het blad.

Toepassing in de keuken

Tegenwoordig wordt het kruid voornamelijk meegekookt met bonengerechten, vooral met tuinbonen. Het kruid stimuleert de spijsvertering en geeft een peperachtige smaak aan het gerecht.

Verzorging

  • Snoei de plant in het voorjaar voor vormbehoud.
  • Haal voor gebruik in de keuken takjes van de plant. Het is ook mogelijk om de takjes te drogen voor gebruik later in het jaar. Doe dit voor de bloei.
  • Bemest de plant in het voorjaar met organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier