Bruidssluier of Fallopia

Bruidssluier of Fallopia is een zeer snelgroeiende klimplant, die zeer goed winterhard is.

Deze snelgroeiende plant is  bladverliezend in de winter. Deze plant is in staat om in één jaar een complete schutting of muur te bedekken. In één jaar groeit de plant wel 3 meter hoog. De plant heeft overigens wel steunpunten nodig. Het geheel kan zo zwaar van gewicht worden, dat een pergola er van in kan storten. Het is dan ook wel verstandig om de klimplant met snoei in te perken voor het zover komt.

Deze langbloeiende plant bloeit  aan het eind van de zomer, met een overdaad aan witte bloemen. Vermeerderen van de plant is simpel te doen door middel van het nemen van een zomerstek, en deze in de volle grond te zetten.

Standplaats Fallopia

Fallopia staat graag in de volle zon, maar kan ook halfschaduw verdragen. Deze klimplant groeit in iedere grondsoort.

Wanneer en hoe lang bloeit Fallopia?

Het blad is groen van kleur. In de herfst laat de Fallopia al zijn blad vallen, waarna een warrige hoeveelheid takken overblijft. De Bruidssluier bloeit langdurig aan het einde van de zomer, van juli t/m oktober, met een grote hoeveelheid kleine witte bloemen.

Wanneer snoei je Bruidssluier

Een goede tijd om te snoeien is eind maart. Dit om te zorgen dat de klimplant niet te wild en zwaar wordt. De zij scheuten kunnen flink worden ingekort, maar laat de hoofdstam het liefst met rust.  Een oude Fallopia, die nodig aan verjonging toe is, kan tot 1 meter hoogte worden teruggesnoeid, waarna hij met nieuwe takken en blad zal uitlopen.

Deze rigoureuze snoei kan zowel in het najaar als in het voorjaar plaatsvinden. Na het snoeien is het goed om te bemesten met organische mest.

Bruidssluier groeit erg snel, tot wel 3 meter per jaar. Bedenk goed of je de plant in de tuin wilt hebben, want als hij er eenmaal staat is hij behoorlijk moeilijk te verwijderen.

Bruidssluier kan eind maart en in het najaar gesnoeid worden. Zijscheuten kunnen flink worden ingekort.

Bruidssluier is goed winterhard en heeft geen bijzondere vorstbescherming nodig.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

34 reacties


 • Fred

  Ik zou heel graag van mijn bruidsluier afkomen, maar gaat dat wel lukken en hoe. Ik heb van alles al geprobeerd maar elk jaar is tie weer terug. Groet Fred


  • admin

   Bruissluier is volgens mij erg moeilijk weg te krijgen. Probeer zoveel mogelijk uit te spitten, en knip alles wat toch nog bovenkomt af, misschien raakt de plant uiteindelijk zo uitgeput dat hij de strijd op den duur opgeeft.


   • Fred

    Ik heb idd echt alles er uit getracht te halen vooral de hoofdwortel en eindelijk is het gelukt. ik ben er vanaf.Nu heb ik prachtige klimrozen geplant. prachtig.


  • mieke

   ik wil ‘m juist graag. vorig jaar 1 gekocht, werd zeer snel groot maar verloor al zijn bladeren in juli.
   nu weer een nieuwe: het is 20 juni en alle bladeren zijn geel. moet wel erbij zeggen dat hij in een grote pot op balkon staat (om een muurte verbergen). is dit normaal?


   • Fred

    Normaal gezien groeit tie altijd, en komt altijd terug. Ik denk dat in jou geval de plant kapot gaat doordat je te veel of te weinig water geeft. Kan allebei.


   • Fred

    Mieke, wat veel mooier is dat je bijv. een klimhortensia neemt met daarbij een klimop. Dan blijft het in de winter ook mooi groen. Een bruidsluier is lelijk in de winter, alleen maar takken.


   • Sandra

    Beste Mieke, De Bruidssluier heeft wat men noemt ‘expansie drang’. De wortels kunnen ook tot heel ver, zelfs tot bij de buren terecht komen. Dit is ook de reden waarom de bruidssluier in staat is om zo snel te kunnen groeien. Water heeft hiermee niets mee te maken zoals Fred beweert. Een Bruidssluier in een pot, zelfs een grote pot zegt al genoeg en hiermee heb je de antwoord op jouw vraag. Mijn Bruidssluier heeft wortels tot voorbij de schuur dat al acht meter van het huis af staat, en dat zegt genoeg.


  • johnny

   roundup paar gaatjes in de stam boren en roudup er in gieten


 • Yvolkert

  Mijn 8 jaar oude bruidssluier heeft tot nu toe ( 30 mei) nog geen blad. Ik heb hem in maart teruggesnoeid tot op de pink-dikke takken. Hij lijkt niet dood, maar er zitten maar her en der zeer kleine blaadjes aan die verder niks doen.
  Afwachten maar of al vast een nieuwe er naast planten?


 • bram meij

  mijn bruissluier groeit heel hard , vraag me af waneer hij gaar bloeien heb hem dit jaar gekocht maar er staat dat hij juli gaat bloeien met witte bloemen zie nog geen knopjes of dergelijke of bloeit hij alleen op oud hout


 • Lous America

  Bruidsluier moet lange, diepe wortels maken.

  Ik heb ooit een bruidsluier gekocht.
  Deze heeft 6 jaar op het balkon gestaan in een hoge pot. Het werd nooit echt een mooie plant. De ogenschijnlijk op stervensdode plant aan de voorgevel geplant en binnen een jaar was het een weelderige plant geworden. Mooi!!!
  Deze plant heeft het nodig dat hij diepe wortels kan maken.

  Hij is al over het dak (10 mtr) aan het klimmen. Dat is prachtig, zo eind zomer en heel het najaar. Maar ik ga de plant snoeien omdat hij de eerste 5 meter er niet uitziet en nauwelijks blad heeft en geen bloemen. ik wacht wel tot eind Oktober, de plant is nog zo mooi.


 • Anneke

  Wij hebben op de geluidswal polygonium geplaatst. Zo’n 13 jaar geleden. Telkens eind april begin mei deze kale wortelstokken weggeknipt. Deze knipten wij altijd zeer, zeer kort af. Daarna liepen ze fantastisch uit.
  Nu heeft een of andere onverlaat dit begin maart gedaan. Het vroor nog behoorlijk hard.
  Mijn vraag:
  Kan dit nu kwaad? Of waren wij altijd te laat met snoeien?


 • Silvia

  Is een bruidssluier giftig voor tuinvogels?


 • oebele en fenna

  hallo wij hebben twee bruid sluiers eentje stat nu in de vliere met vogeld en die hebben we vorig jaar novebetr gebouwd en teon moest er ens tuk vna de bruid sluier af en de andere ook maar tot dus vere geen bladetje tebekenen ,
  kan dat nog komen of zijn ze alle bijden kasieweil doot of moeten ze wel beginen uit telopen
  grag eenand woord


 • Bas Backhaus

  Hallo,

  Hoe kun je een stek van de bruidssluier nemen??


  • anne

   hallo heb het dit jaar geprobeerd om mijn klimrozen te vervangen die zijn meer ziek als mooi dus stekken maar heb een drietal takjes die nog jong waren en zonder bloemen gestekt samen in één potjes gedaan met stekpoeder in compost die volledig verteerd is en goed nat gemaakt en ja hoor het is gelukt je ziet het al na een weekje als de takjes keurig recht en groen blijven nu nog zien of er een wortelkluit dus probeer het ook een keer
   groetjes Anne


 • Gerda

  Hallo,
  Een bruidssluier heb ik nu weggedaan,nu begint nr2 ook dezelfde tekenen te vertonen.Hij lijkt prachtig groen, en de volgende dag vlekken op het blad,en danverdrogen en vallen de blaadjes af.Is deze plant nog te redden?


  • Coby

   Dat is toevallig. Mijn 20 jaar oude bruidssluier heeft hetzelfde. De blaadjes zijn er nog niet af, maar zijn gevlekt en zien er niet uit. Een ziekte ?


  • Des

   Hier hetzelfde verhaal. De mijne (zo’n jaar of 7-8 oud) staat weliswaar in een te kleine pot, de grotere pot staat klaar, dus volgend weekend verhuist hij. 🙂
   Hij stond prachtig in’t frisgroen blad, en op een paar dagen tijd zijn nu bijna alle blaadjes oranje-rood geworden. Ze vallen niet af, ook niet als je er lichtjes aan trekt. Heel vreemd.
   Ik kan maar twee mogelijkheden bedenken (omdat die ongeveer gelijktijdig voorgevallen zijn, en vlak voor de blaadjes raar gingen doen):

   – Wind? M’n balkon ligt in een echt tochtgat tussen twee gebouwen, en het heeft er de afgelopen dagen flink gestormd – plantjes lagen zo ongeveer horizontaal….

   – Foute voeding? Ik heb ‘m vorige week voor de eerste keer weer voeding gegeven (Ecostyle Bio Fleur, 3(N)-3(P2O5)-6(K2O)). Misschien is dat te krachtig? Beter geen voeding geven? Of voeding voor groene planten???

   Help, iemand?!


 • viviane

  ik heb een bruidsluier tegen de garage muurin de schaduw en heb geen bloemen maar hij is mooi groen wanneer snoeien en tot welke hoogte


 • Dimitri

  Wanneer begint de bruidsluier terug te schieten in het voorjaar.

  Ik heb vorige jaar lente een bruidssluier geplant. Hij was gooed gegroeid voor een eerste jaar. Maar ik heb hem moeten verplaatsen in het najaar.

  Nu zie ik nog steeds enkel dorre “takken”. Is dat normaal of zouden er al groene blaadjes moeten zijn ?


 • Danielle Vandenboer

  Kan ik ook een bruidssluier in een coupe op een staander vat tweemeter zetten, waar hij daarna gaat afhangen?


 • frederik Michiels

  misschien hier eens de ervaring van jaar 1 met een stekje van de bruidssluier zetten:

  De moederplant was een heel oude bruidssluier die diepe indruk op me maakte, en waarvan ik dacht dat die plant best wel eens een grote kale zijgang van 1O meter kan overdekken inclusef een schutting verbergen en met stevige palen en draden ook verhogen. een tweede deel zou ons terras dat volle zuidenzon krijgt moeten “overkappen” om zo de hete zomerzon wat uit te filteren zodat ons terras wat draagelijker wordt. De kale takken in de winter zijn perfect om dan net de zon binnen te hebben

  dus een stekje genomen en thuis in de grond gestoken in maart. deze wat bodemverwarming gegeven door op de vensterbank te zetten van de tweede gaskachel en er gewoon de waakvlam in aan te zetten. Direct resultaat. nu staat hij in de tuin en is hij klaar om weelderig te bloeien. overal komen er bloemen en ook is hij al goed opgeschoten: een goede 5 meter.

  Een tweede stek staat op een meer beschadude plaats

  Vaststelling: hoe meer zon hoe beter hij groeit. en hoe sneller hij bloeit

  Het is wel een plant dat elke dag controle vraagt: groeit echt zo snel dat je het verschil al ziet s’morgens en s’avonds (ja je ziet hem groeien bijna)

  De vraag of een bruidssluier af gaat hangen is moeilijk het is een slingerplant dus hangt hij af gaat hij een lus maken en weer omhoog winden op zijn eigen tak. nu goed je kan dat wel begeleiden door hem te beletten dat te doen.

  Mijn conclusie echter is dat bruidssluier echt geen potplant is, niet omdat het een moeilijke plant is maar omdat hij veel te snel groeit en elke pot snel veel te klein is. de stekpot was een redelijk grote pot van 4 liter en die zat na 3 weken helemaal vol wortel. persoonlijk zou ik voor een minder snelle groeier kiezen als je een slingerplant in een pot wenst te kweken op een terras of balkon.


 • diana conings

  ik heb een bruidsluier gekocht kan die in een pot blijven staat of het liefst buiten ,bevriest hij in de winter en indien wel wat mot ik doen om het te beschermen


 • tine devroye

  ik lees: ivm ROUND UP:
  gebruiken om planten te vernietigen is wel zeer slecht voor het milieu, en de mens, en ook al Onwettig,
  ik heb ooit vele wilde wingerds verwijderd,.. zeker meer dan tien die de buur gezet had, maar ik moest er <wel voor zorgen, en die groeien ook altijd terug als er maar een klein worteltje is, dus: veel geduld, elke keer de wortel ook weg doen, is beste, en plant-milieu-vriendelijkst:)