Camellia japonica – Japanse Roos; verzorging, bloei, kopen, snoeien

camellia japonica

Japanse Roos

Camellia japonica wordt in het Nederlands Camelia of Japanse Roos genoemd. Camellia japonica is een groenblijvende plant, met mooi donkergroen glanzend blad en prachtige bloemen in de kleuren wit, roze of rood.

Algemene informatie

De plant is redelijk winterhard, maar kan tijdens strenge vorst wel wat bescherming gebruiken. Deze winter bloeiende plant bloeit van februari tot mei met rode, roze of witte bloemen en is goed als kuipplant te houden.

Camellia japonica mag niet uitdrogen, maar kan ook niet tegen een te natte grond. De plant krijgt dan snel last van schimmelziekten en zal dood gaan.Belangrijk bij het plaatsen van de plant is het vinden van een plek in de tuin waar de plant geen vroege ochtendzon vangt.

De knoppen kunnen er na een nacht vorst niet tegen om te snel weer op te warmen en zullen afvallen.
De plant kan in de volle grond staan of in een pot op het terras. Als hij in een pot staat zal hij bij vorst binnen moeten staan op een koele en lichte plaats.

Camellia japonica kopen

Er zijn veel verschillende soorten te koop in allerlei kleuren en vormen. Zo is Camellia te koop op stam, als boom, in leivorm en natuurlijk als sierheester. Klik hieronder om een Camellia te kopen!

Camellia japonica kopen

Standplaats Camellia japonica

De plant staat graag in halfschaduw. De plant kan in de winter niet tegen vroege ochtendzon. Ook moet hij beschut staan tegen koude wind.

De grond moet vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn. Staat hij te nat dan krijgt hij snel schimmelziekten. Verder moet de grond licht zuur en humusrijk zijn. De plant houdt van ijzer, je kunt enkele roestige spijkers in het plantgat stoppen. Plant hem verder met tuinaarde en turf.

De plant mag niet uitdrogen en heeft in de zomer, maar soms ook in een droge winter wat extra water nodig. Gebruik hiervoor geen kraanwater maar regenwater of ontkalkt water. Camellia japonica wortelt erg oppervlakkig, je moet dus niet vlak onder de plant schoffelen.

Bloei  en blad

Camellia soorten bloeien langdurig van februari tot mei Camellia japonica met rode, roze of witte bloemen.

Deze langbloeiende plant  heeft donkergroen glanzend en leerachtig blad.

Snoeien en bemesten

Snoei kan na de bloei gebeuren, in het voorjaar. Beperk het echter tot enkele wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust.

In de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, waarna je goed moet sproeien.