Camellia japonica – Japanse Roos; verzorging, bloei, kopen, snoeien

camellia japonica

Camellia japonica wordt in het Nederlands Camelia of Japanse Roos genoemd. Camellia japonica is een groenblijvende plant, met mooi donkergroen glanzend blad en prachtige bloemen in de kleuren wit, roze of rood.

Algemene informatie

De plant is redelijk winterhard, maar kan tijdens strenge vorst wel wat bescherming gebruiken. Deze winter bloeiende plant bloeit van februari tot mei met rode, roze of witte bloemen en is goed als kuipplant te houden.

Camellia japonica mag niet uitdrogen, maar kan ook niet tegen een te natte grond. De plant krijgt dan snel last van schimmelziekten en zal dood gaan.Belangrijk bij het plaatsen van de plant is het vinden van een plek in de tuin waar de plant geen vroege ochtendzon vangt.

De knoppen kunnen er na een nacht vorst niet tegen om te snel weer op te warmen en zullen afvallen.
De plant kan in de volle grond staan of in een pot op het terras. Als hij in een pot staat zal hij bij vorst binnen moeten staan op een koele en lichte plaats.

Standplaats Camellia japonica

De plant staat graag in halfschaduw. De plant kan in de winter niet tegen vroege ochtendzon. Ook moet hij beschut staan tegen koude wind.

De grond moet vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn. Staat hij te nat dan krijgt hij snel schimmelziekten. Verder moet de grond licht zuur en humusrijk zijn. De plant houdt van ijzer, je kunt enkele roestige spijkers in het plantgat stoppen. Plant hem verder met tuinaarde en turf.

De plant mag niet uitdrogen en heeft in de zomer, maar soms ook in een droge winter wat extra water nodig. Gebruik hiervoor geen kraanwater maar regenwater of ontkalkt water. Camellia japonica wortelt erg oppervlakkig, je moet dus niet vlak onder de plant schoffelen.

Bloei  en blad

Camellia soorten bloeien langdurig van februari tot mei Camellia japonica met rode, roze of witte bloemen.

Deze langbloeiende plant  heeft donkergroen glanzend en leerachtig blad.

Snoeien en bemesten

Snoei kan na de bloei gebeuren, in het voorjaar. Beperk het echter tot enkele wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust.

In de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, waarna je goed moet sproeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

72 reacties


 • Nan

  mijn witte camellia beloofde zo mooi te gaan bloeien dit vroege voorjaar, maar knoppen verdroogden en blad droogt nu ook uit, krult en verdroogt.
  Zij staat in een pot buiten in de halfschaduw en ik ben somber over haar voortbestaan.
  Wie heeft enig idee wat hier aan de hand is en weet een oplossing?


  • Lucia

   Beste Nan,
   ik heb precies hetzelfde met mijn witte camellia. Als jij wellicht oplossingen krijgt doorgemailed zou ik ze ook graag van je vernemen.
   Bij voorbaat mijn dank en succes verder,
   Luci@


  • Dick

   Lijkt er sterk op dat de plant te weinig water krijgt.


  • Gé de Boer

   Al meer dan 5 jaar geniet ik van enkele camellia’s. Die staan in volle (klei!=fout)grond in een zuur plantgat – uit de wind en zonder ochtendzon. Uitdrogen in een pot of kuip is een mogelijke oorzaak. Maar vorstschade of te snel ontdooien van de knoppen kan ook uitval veroorzaken. Dit jaar ‘stikte’ mijn grootste crèmekleurige camellia van de knoppen – maar a) de bloei was laat (soms eind februari – nu pas in april) en de meeste knoppen (er waren er meer dan 100 à 150 ! in een struik van nog geen 130 cm hoog) bloeien helaas niet. Wellicht door nog late sneeuwval. De natuur blijft verbazen


 • joke

  Mijn Camellia heeft van die verkleurde bladeren.
  Geel licht groen wie weet waar dit door komt.
  Al vast bedankt joke


  • Loes Denkers

   Mijn Camelia heeft al 2 jaar niet gebloeid maar zat deze winter vol met knoppen hij is donker rosé. De bladeren werden ook geel groen en toen heb ik hem flink water gegeven en nu gaan de knoppen open en de bladeren komen weer helemaal bij.


 • Chris

  Mijn witte Camelia bloeit volluit en is begonnen met bloeien voor de kerst. Hij doet dit ieder jaar zelfs tijdens de strenge winter vna 2010/2011 met veel sneeuw.


 • fred

  mijn camellia verliest zin blad en knoppen na deze winter . wie kan me vertellen of hij nieuw blad zet of kan ik hem ook terug snoeien?


 • anke van rijswijk

  Wij hebben veel camelia’s in de tuin Nu zijn er 2 die deze winter bruinblad hebben gekregen [Ze vallen ook gedeeltelijk af ] De knoppen zijn ook bruin. Kunnen we de struiken zo laten staan of moeten we ze snoeien.Wie helpt ons met advies.


 • Mary-therese

  Ik heb precise de zelfde probleem met ongeveer 5-6 camilias en ik will weet moet ik ze allemaal weg gooien of kompt het goed volgende jaar. Bij mij ze zijn aljaren in de grond dit is de eerst jaar het gebeurt bij mij ook pit zwarte bladeren. Any ideas please let me know. Mary-T


  • Tia koelemaij

   Wie kan mij adviseren wat ik moet doen met een rode Camelis waarvan de bladeren geel en bruin worden heeft goed gebloeid maar dit verschijnsel ken ik niet staat in de volle grond.


 • Anna Schipper

  Goede morgen

  Mijn witte Camelia heeft al zijn blad en knoppen verloren na de laatst strenge vorstperiode.
  Er zit nog leven in het hout. Ik ga hem nu stekken en hoop daar het beste van. Mocht het lukken, dan stuur ik u graag een paar stekken toe.

  Vriendelijke groeten
  Anna Schipper


 • wil hack

  mijn buren en ik hadden een camellia die het eigenlijk nooit goed heeft gedaan dus doe maar weg ,dat kon ik niet , heb haar verplaatst nieuwe grond,beenderenmeel op atvies van tuinman goed vochtig houden maar zie nu dat er aan de onderkant van het blad allemaal harde plekjes zitten, heb het bespoten met groene zeep , is dat voldoende of maar opgeven , graag advies.


 • hannie

  Mijn camellia doet het prachtig, hij groeit enorm, heeft prachtig glanzend blad. Hij staat nu al 6 a 7 jaar, zit elk jaar vol knoppen maar er komt er nooit één uit,ze vallen er altijd af voor ze open zijn. Wie weet wat de oorzaak is.


  • Hellen Partoleksono

   Hallo allemaal, ik heb er 2 in de tuin een rose en rode. De rode bloei elke jaar weer en tot de takken hangen met die zware bloemen, maar de rose krijgt ook bruine bladjes en veel knoppen. Maar hij gaat niet echt bloeien. Er komen wel wat bloemen open ,maar dat is het.


 • passon

  Heb een camelia weet niet of hij winterhart is wie kan mij helpen. Tiny


 • Sylvia van der Steeg

  Onze Camelia heeft nu allemaal zwarte bladeren en deze aanslag kan je eraf wrijven…enig idee wat dit is?


 • Dinette

  Heb ik ook gehad ,donker goedje op het blad,spuit een keer met anti luis,helpt echt,maar wel doen als er geen wind is.


 • Joop

  moeten uitgebloeide bloemen worden verwijderd???


 • Wil

  ik heb een witte camelia,en twee rode camelia’s de witte is groter ong. 2 meter en de roden iets kleiner.
  De rode krijgen na de bloei zaad bollen,maar de witte niet.
  Hoe kan ik de witte stekken.
  Mijn camelia’s staan in Portugal in het Estrala gebergte op.


 • witte

  na dat de bloemen weg zijn mag je ze in de tuin zetten, geen direct zonligt, zeker niet in de winter


 • Riek

  Camelia heeft op de bladeren een zwart laagje wat je eraf kunt poetsen. Net een roetlaagje maar geen brand geweest. Is dit een ziekte of door de zachte winter. Vorig jaar heeft deze grote plant welke ik al jaren heb overweldigend gebloeid.


  • willemien loninkj

   Ik heb ook een camelia met een zwart laagje op de bladeren die je er af kunt poetsen, nu wilde ik proberen op die site te komen, maar werkt niet meer, wat kan ik het beste tegen die aanslag doen gr willemien


  • A.Groen

   met lauwwarme doek aan onder en bovenkant de bladeren afpoetsen en hij bloeit weer helemaal op.
   wordt veroorzaakt door een luissoort.
   succes
   A.Groen


 • Riek

  Hartelijk dank. Ik ga het proberen, hoewel het lastig zal zijn.


 • Ineke

  Ik heb afgelopen winter mijn (rode)Camillia afgedekt met dat witte doek tegen vorst. Mijn Camillia zag er niet uit voor de “winter” begon. Lelijk blad en bevroren knoppen van de winter ervoor. Heb gisteren het witte doek verwijderd en mijn plant ziet er schitterend uit. Mooie glimmende donkergroene bladeren en vol met knoppen waarvan een deel al half uitkomt. Nu nog wat turfmollem bij de wortels en ik heb er alle vertrouwen in.


 • japper

  hoe en wanneer kan ik het beste stekken?


 • Tineke

  Ik heb een kleine 2 takkige Camellia plant gekregen in een binnen pot, en vraag mij af of de plant ook binnen gehouden kan worden. Kan dit nergens vinden, maar is wel zo aangekocht als voor binnen.


 • Riet

  Onze Camellia zit vol knoppen en doet het goed, maar krijgt nu gele vlekken op de bladeren. Waar kan dat aan liggen en is er wat aan te doen?


  • Jb

   Beste Riet.

   Dit is volgens mij duidelijk door verkeerde grond.

   Voorbeeld van een rhodondendron is ook een plant die graag in zure grond staat als die geen goede grond heeft kleuren de bladeren geel en beginnen te krullen.

   Tip: vermeng genoeg turf met de grond er om heen.


  • A.Groen

   doe een paar oude spijkers rondom de wortels in de grond, of wat ijzerslijpsel.Plant heeft yzer nodig. wel ook de grond wat nat maken( spijkers moeten gaan roesten.
   reactie in de zomer binnen twee weken bladeren weer glimmend en groen.


 • Ingrid

  Mijn rode camelia geeft alleen aan de onderkant knoppen is daar een verklaring voor?


 • Alida

  Moeten de uitgebloeide bloemen verwijderd worden uit de Camelia? Of moet je ze juist laten zitten?


 • Ernst

  Ik heb al zeker een jaar of tien een camelia staan op de goede plek ziet er schitteren uit vol in donkergroen blad maar heeft op een enkele rode bloem na nooit geen bloemen gegeven.Er staat een tweede naast net zo mooi even min geen bloemen.Wat te doen


  • A.Groen

   Geef de Camelia twee x per jaar wat Rododendronmest.( = ” zuur” ) !
   geeft dan volop bloem !
   succes


 • rita van acker

  heb hier 2 rode camelia,s en die krijg ik al 2 jaar niet in bloei het blad staat glanzend ze staan er stralend bij maar helaas bloeien ze niet weet er iemand raad


 • tuinkabouteropdefiets

  Dag, ik zou ontzettend graag een stekje van een witte camelia willen. Heeft iemand toevallig er een of misschien twee. Ik hoop van u te horen,


 • jose

  Ik heb een rode Camilia en nu voor het eerst heeft die niet gebloeid! Hij moet niet groeien maar bloeien!Wat is het probleem?


 • ruud

  Wie kan mij helpen.
  Toen wij 3 jaar een CAmillia hebben gekocht stond deze vol in bloei. In de tuin gezet , niet in de ochtenzon en s’middags een uurtje of 4 de volle zon om daarna weer in de schaduw te vertoeven. Al in het eerste jaar vielen de uitgebloeide knoppen van de plant af om vervolgens de komende 3 jaar niet meer te bloeien, sterker nog er komen helemaal geen knopen meer aan de taken. De bladeren glanzen prachtig en hij groeit ook gewoon door, alleen hij geeft geen knopen meer. Wqat doen we niet goed en wat kunnen we eraan doen


  • A.Groen

   geef de Camelia 2 x per jaar een ruime dosis Rododendron mest.
   Knoppen komen er het ene jaar in en hetvolgende jaar bloeit hij fantastisch. Aarde moet een beetje zuur zijn.


 • Fb Jansen

  Wij vroegen ons af of de te breed wordende Camellia japonica ook gescheurd kan worden?


 • Joke oosterman

  Camelia rosé en rood. Staan al jaren op dezelfde plek. Zit nu volop in knop en de rosé gaat al open. Is dit normaal? Wat zal er nu van de winter gebeuren?


 • Nellian

  Hoi Joke
  Ik heb hetzelfde. Misschien is het net als met de rhododendron dat hij nu knoppen vormt voor volgend jaar?


 • Joke Oosterman

  Dat is waar, maar ze komen al uit. Hij staat onnatuurlijk mooi te bloeien.


 • Jack

  Hallo,

  Mijn Camelia heeft sinds een jaartje zwarte bladeren. Diverse middelen van Bayer gebruikt maar help niets.
  Kent iemand een goed huismiddel.
  Bvd.
  Jack


  • Herma

   Hallo Jack,

   er zijn twee huismiddelen die goed werken:
   – sproeien met ‘neem’ (spreek uit: niem) olie, dit is een natuurlijk extract van de neem-boom.
   -nog eenvoudiger en goedkoper: een oplossing van dubro en brandspiritus. Een flinke scheut dubro in een gieter van 10 liter, + 8 dopjes brandspiritus. Beide om de paar weken herhalen gedurende het groeiseizoen. Niet op de bloemen spuiten en niet als de zon op de plant schijnt.

   De zwarte laag is een schimmel die groeit op de uitwerpselen van o.a. luizen. Die luizen worden ‘onderhouden’ door mieren in de bodem onder de plant. Zolang je daar mieren hebt zullen de luizen blijven terugkeren als je niet regelmatig spuit met bovenstaande.


 • Tineke

  Graag ook een stek van de witte camelia. Ik hoop dat iemand mij hieraan kan helpen


 • A.j. De Veij

  onze camelia bloeit rode bloemen, maar nu zit er ineens een prachtige witte bloem in.
  Is dit zeldzaam of komt het vaker voor?


 • lily baldewsingh

  ik woon in suriname.
  wil ook japonica camellia planten
  heb een meegenomen hij doet het voorlopige heel goed.
  nu wil ik gaan vermeederen.kan het gestekt worden of zijn er zaden
  kunt u mij misschienhelpen ermee

  met vriendelijke groeten
  lily


 • lily baldewsingh

  ik woon in suriname.
  wil ook japonica camellia planten
  heb een meegenomen hij doet het voorlopige heel goed.
  nu wil ik gaan vermeederen.kan het gestekt worden of zijn er zaden
  kunt u mij misschienhelpen ermee
  ik wil ook die witte.

  met vriendelijke groeten
  lily


 • Toos

  Ik heb al 30 jaar een camelia.Staat in half schaduw.geeft al vroeg prachtige bloemen en is uitgegroeid tot een struik ! Is nu op zijn retour,krijgt vele gele blaadjes en is niet meer zo vol als eerst!krijgt een soort gele harde bollen op zijn takken .izijn dit zaadbollen en moeten deze verwijderd worden of niet?graag advies hier over.gr.Toos


 • Henk

  Ik heb een rode camelia van 2 meter hoog. Prachtige plant maar hij staat in de weg. Nu staat hij in de weg. Kan ik hem verplanten en wanneer?


 • jjb

  Mijn witte camelia (zo’n 10 jaar oud) krijgt roze bloemen- vorig jaar 2-3 tussen de witte en nu al 6-8. een aantl witte bloemen hebben 1 roze bloemblaadje. Ik wil ‘m graag wit hebben/houden. wat te doen?


 • Hans

  Hey jjb

  Wat jij voorhebt is allicht een mutatie op je plant. Het kan zijn dat er op een bepaalde plant een tak genetisch anders in elkaar steekt, dan spreekt men van een mutatie.
  -> Je kan ‘m afsnoeien en stekken, zo heb je een roze variant van je witte origineel.

  Elke kleurverandering ten opzichte van het origineel is een mutatie. De vraag is; wat is de originele kleur van de camillia? Gaat jouw tak terug naar het origineel (omdat je plant een stek is van een witte mutatie) of is ie zelf gemuteerd van origineel wit naar roos (waardoor je roze stekken kan nemen).


 • Trees

  Ik heb nog nooit camellia’s gehad. Ik zou die dolgraag uitproberen. Wanneer mag je deze zelf stekken en is het een gemakkelijke of een zeer moeilijke?
  Wie helpt mij aan stekken: wit, rood, rose, om het even. Ik probeer graag.
  Ook dankbaar voor alle nuttige goede raad.


 • Joey L

  Ik heb een Camelia een rose en wil die nu snoeien maar kan dat nog? Hij heeft nog geen bloemknoppen maar groeit erg hard.


 • Katie dv

  Ik heb in februari 2 camelias op stam in potten op het terras staan . Veel jammer genoeg door het slechte weer dit voorjaar zijn ze afgzvalle voor ze konden opengaan . Door de aannhoudende zware rzgenval kon de grond en de gaten in de pottzn niet verhinderen dat ze mestnat stonden . Nu is het warm.en droog en vertonen ze gele en bruine bladeren . Kan ik ze nog redden ? Alvast bedankt voor tips
  Mvg katie


 • Bas Lokerse

  Mijn Camelia Japonicus staat in de tuinkamer. Struik zit vol knoppen. ’s nachts is het in de tuinkamer ongeveer 7 graden en overdag als de zon schijnt 22 graden. Sterke schommelingen wat betreft de temperatuur. kan de struik daartegen en gaat dat niet ten koste van de knoppen?

  Met vriendelijke groet
  Bas


 • Honggo

  Ik heb rode Camelia 3 meter hoog, nu aan het bloeien en verschillende nog lage Camelia 1 meter hoog met rode en roze kleur. Heel moei; nu aan het bloeien. Ik zou er geen witte van hebben.
  En rozen, wat denken jullie, Paars, Roze en gele.
  Enkele dingen: The last rose of Summer.
  The Jellow rose of Texas.


 • Katleen

  Ik mag de Camelia van mijn grootvader zaliger gaan uitsteken in zijn tuin. Ik dacht dit na zijn bloei te doen. Eerst bijsnoeien en dan uitsteken en herplanten. Kan iemand mij hierin adviseren?


 • Liliane

  Capella japonica aan wortel witte stippen wat is dit


 • Jan

  Over planten kan vanaf april