Carpinus betulus – Haagbeuk

Carpinus betulus

Haabeuk

Carpinus betulus of Haagbeuk is toepasbaar als haag, maar ook als boom in allerlei vormen. Lees hier alles over de standplaats, het planten, snoeien van Haagbeuk.

Haagbeuk kan o.a. als leiboom, bolboom, dakboom, in treurvorm maar natuurlijk ook als ‘gewone’ boom aangeplant worden en zoals de naam al aangeeft is hij ook zeer geschikt om als haag aan te planten.

In tegenstelling tot de Beukenhaag of Fagus Sylvatica kan Carpinus betulus tegen vochtige grond. Bovendien is het een snellere groeier, zodat u eerder een dichte volwaardige haag heeft.

Standplaats Carpinus betulus

Haagbeuk staat graag in de zon of halfschaduw en kan zelfs schaduw verdragen.

De grond kan het best humus- en voedselrijk zijn en mag vochtig zijn.

Bloei en blad

Carpinus betulus bloeit onopvallend met groen gekleurde katjes in april en mei. De katjes ontstaan tegelijk met het blad.

Het nieuwe blad groeit in april aan rode twijgen en is fris groen van kleur. Het blad is eivormig en puntig, de rand is gezaagd. De nerven zijn duidelijk zichtbaar.

In de herfst verkleurd het blad naar geeloranje, in de winter valt bijna al het dan verdorde bruin gekleurde blad af, zeker als de haag in de wind staat.

Planten van Carpinus betulus

Haagbeuk kan goed en goedkoop geplant worden in de wintermaanden, als het niet vriest. Een goede tijd voor het planten is tussen november en maart. Ook na die tijd kan er geplant worden, maar het kan dan niet met planten met kale wortels en zal dan duurder zijn. Wel heeft u met grote exemplaren meteen een volwassen haag.

Voor een mooie volle haag van Carpinus betulus plant u twee rijen aan met in iedere rij 5 tot 7 stuks per strekkende meter (afhankelijk van de grootte van de planten). Laat de twee rijen ten opzichte van elkaar verspringen en houdt een onderlinge afstand van ongeveer 35 cm aan.

Span draden tussen palen en bevestig elke plant afzonderlijk aan de draden. Zo krijgt u een mooie rechtop staande haag.

Snoei

Carpinus betulus kan zonder snoei uitgroeien tot een mooie boom tot wel 25 m hoogte. Hebt u een haag van Haagbeuk, dan kunt u het best 2 keer per jaar snoeien tussen april en half september. Zo wordt de haag mooi vol en ziet er strak uit.

Zolang de gewenste hoogte nog niet bereikt is, kunt u de toptakken het best met rust laten en alleen de zijscheuten snoeien.

Behalve 2 maal per jaar snoeien heeft Carpinus betulus weinig verzorging nodig.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier