Chelone obliqua – Schildpadbloem

Chelone obliquaChelone oblique of Schildpadbloem is een goed winterharde vaste plant. De plant is niet wintergroen en wordt tot 1 meter hoog. De roze bloemen op de lange, stevige stengels zijn goed als snijbloem te gebruiken.

De plant komt het best tot zijn recht als hij in aantallen van 7 à 9 stuks per vierkante meter wordt geplant. Ondanks de hoogte van de stengels heeft Chelone oblique geen steun nodig tegen de wind, de stengels blijven fier overeind staan.

De plant kan het best iedere 4 à 5 jaar worden opgenomen en gescheurd om daarna opnieuw te worden geplant.

Bloei Chelone obliqua

Schildpadbloem is een langbloeiende plant die bloeit van juli t/m september met roze bloemen. De bloemen  lijken op de kop van een schildpad, vandaar de naam van de plant.

Standplaats

De plant kan in zon en halfschaduw, maar als hij in de zon staat moet de grond wel voldoende vochtig zijn. Schildpadbloem gedijt in alle grondsoorten, die vochtig zijn maar wel goed waterdoorlatend. Verder moet de grond humusrijk zijn en veel mest bevatten.

Snoeien en vermeerderen Chelone obliqua

De stengels kunnen aan de plant blijven tot in het voorjaar, dan kunnen ze worden afgeknipt vlak boven de grond. De plant kan worden vermeerderd door delen, stekken en zaaien.

Chelone obliqua Alba is de witte variant die ongeveer 70 cm hoog wordt.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier