Cistus pulverulentus – Cistusroos

Cistusroos

Cistus pulverulentus – Cistusroos

Cistus pulverulentus of Cistusroos is een groenblijvende plant, die mooie bloemen krijgt en  matig winterhard is.

Het is een langbloeiende plant die  tijdens strenge winters wel wat bescherming kan gebruiken. De heester wordt tot 80 cm hoog.

Standplaats

Cistus pulverulentus houdt van een plek in de volle zon en een droge grond. De grond mag PH neutraal zijn en matig voeding bevatten.

Bloei

Cistus pulverulentus is verkrijgbaar met roze, witte of purperkleurige bloemen. De heester buttonbloeit van juni t/m augustus. Iedere bloem blijft tot 2 dagen bloeien. Er komen echter steeds weer nieuwe bloemen aan, dus de plant blijft er fleurig uitzien.Een bloem heeft vijf kroonblaadjes en gele, wat uitstekende meeldraden.

Blad

De plant heeft groen/grijs blad. Het blad is lancetvormig en behaard. De heester behoudt zijn blad in de winter.

Snoeien

Cistus pulverulentus kan na de bloei gesnoeid worden. Snoei de heester licht terug, op de nieuwe takken worden het komende jaar weer veel nieuwe knoppen gevormd.

 Mijn ervaring

Cistus pulverulentus is een mooie plant, die je wel ieder jaar even moet snoeien om hem mooi te houden. Ik had het in het begin niet gedaan, maar dan krijg je onderaan kale houtige takken. De plant bloeit lang door. De bloemen zitten maar kort aan de heester, maar er worden steeds weer nieuwe gevormd. Helaas heeft de plant bij mij in de tuin de strenge winter week van begin 2012 niet overleefd.