Corylus avellana Contorta – Kronkelhazelaar

Corylus avellana Contorta

Kronkelhazelaar

Corylus avellana Contorta of Kronkelhazelaar is als sierheester en boom verkrijgbaar, en is leuk vanwege zijn gedraaide, kronkelige takken en de gele katjes in het voorjaar.

De struik/boom heeft ruimte nodig en licht. Het is een langzame groeier, maar uiteindelijk kan hij tot 2 à 3 m. hoog en breed worden. Hij is winterhard. Corylus avellana Contorta heeft een opgaande groei en is een opvallende verschijning vanwege zijn gedraaide kronkelige takken, die zelfs tussen twee bladeren in weer in tegengestelde richting groeien. De kale takken worden vaak gebruikt in boeketten of los in een vaas. Verder zijn in het voorjaar, in februari en maart, de hangende gele katjes aan de kale takken leuk en opvallend.

Er zit ook een nadeel aan deze struik/boom, hij krijgt wortelopslag. Deze scheuten moeten niet worden weggeknipt (zo komen er alleen maar meer), maar d.m.v. afscheuren verwijderd worden.

Standplaats Corylus avellana Contorta

De struik/boom houdt van een lichte standplaats en staat dus graag in de zon of eventueel in lichte schaduw.

Iedere tuingrond is in principe geschikt, maar hij heeft voorkeur voor vochtige, maar waterdoorlatende grond die matig voedselrijk is.

Wanneer bloeit Kronkelhazelaar?

bloeit in februari/maart met hangende gele katjes (die overigens gewoon recht zijn). De katjes hangen aan de verder nog kale takken. Het blad wordt na de bloei gevormd.

Het groene blad, wat in het najaar een gele verkleuring krijgt, is ook bobbelig en kronkelig. In de winter verliest Corylus avellana Contorta zijn blad.

In september komen er hazelnoten aan de struik, die eetbaar zijn.

Snoeien?

Snoei is niet nodig maar kan wel. Doe dit het liefst in februari/maart. Eventuele wortelopslag kan dus beter, zoals hierboven in het eerste stukje omschreven, afgescheurd worden.

Corylus avellana Contorta in boomvorm kopen

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier