De bekendste bloembollen die in het voorjaar bloeien

Als de bloembollen in de tuin gaan bloeien is dat voor tuinliefhebbers een teken dat de winter ten einde loopt. Dat betekent dat ze weer met hun tuin aan de slag kunnen, zoals het opruimen van al het afval dat in de winter in de tuin is terechtgekomen. Om een mooie collectie bloembollen in je tuin te krijgen is het goed om wat meer te weten over de bloembollen. Informatie is te vinden op bloembollenkopen.nl. Over de bekendste bloembollen kun je hier alvast nuttige informatie vinden.

Blauwe druiven

Blauwe druiven zijn bij vrijwel iedereen bekend. Het is een sterk bolgewas, dat afkomstig is uit het gebied rond de Middellandse Zee. In Nederland doet het plantje het erg goed. Je mag al bloemen verwachten in de maand maart. De felle blauwe kleur ziet er vrolijk uit. Het loof van blauwe druiven sterft na de bloei af. Je hoeft er zelf niets aan te doen, want het plantje komt het volgende jaar gewoon terug, vaak in een veelvoud van het voorgaande jaar. Deze bloem bollen moeten in november worden gepoot, waarna ze later in de winter gaan bloeien.

Sneeuwklokjes

Van alle bloembollen is het sneeuwklokje wel één van de bekendste. Dat komt doordat het kleine bloemetje als één van de eersten gaat bloeien, meestal vanaf eind januari. Sneeuwklokjes vermeerderen zichzelf, maar alleen in ideale omstandigheden. Het plantje houdt van kalkrijke grond, op plekken waar niet te veel zon is. Van sneeuwklokjes wordt gezegd dat ze vermeerderd kunnen worden door de bollen na de bloei in de tuin te planten. In de praktijk gaat dat echter niet zo gemakkelijk. Het is meer succesvol als het bloeiende plantje in de tuin wordt gezet, liefst ergens in de buurt van andere sneeuwklokjes.

Allium

Een bloembol die pas in mei begint te bloeien is de sierui of allium. Allium staat het liefst in de volle zon. Je kunt hem het beste in de border zetten. Daar vallen de bladeren, die nogal lelijk zijn, minder op. De fel gekleurde bollen, die geel, wit, roze of paars zijn, komen tussen de andere planten juist beter tot hun recht. Als je de bollen in de grond laat zitten komen de planten het volgende jaar op dezelfde plek terug. Je kunt allium na de bloei ook uit de grond halen, droog bewaren en in september weer op een andere plek poten.

Narcis

Ook de narcis is één van de bekendste voorjaarsplanten die uit een bol groeien. In de afgelopen decennia zijn er honderden varianten van de narcis gekweekt. Met name de kleine tête-à-tête variant is erg populair. Narcissen die in de tuin worden gezet moeten op een plekje in de volle zon of half in de schaduw worden gezet. Ze kunnen prima in de border worden gezet, maar groeien ook uitstekend in een grasveld. In tuincentra worden de narcissen vaak verkocht als groepje bollen. Na de bloei worden ze vaak in de tuin gezet, al zijn niet alle varianten geschikt voor verwildering.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.