Dictamnus albus Albiflorus – Vuurwerkplant – Essenkruid

Dictamnus albus Albiflorus

Vuurwerkplant

Dictamnus albus Albiflorus of Vuurwerkplant of ook wel Essenkruid genaamd is een langzaam groeiende plant met witte bloemen gevolgd door zaaddozen.

De plant doet er vaak een flinke tijd over om goed aan te slaan. De eerste tijd zullen er maar een paar bloemen aankomen. Voelt de plant zich echter thuis en is hij goed aangeslagen, dan zal een rijke bloei met witte bloemen volgen.

Dictamnus albus Albiflorus is een winterharde plant, heeft een opgaande groeiwijze en wordt ongeveer 60 cm hoog.

Voor een mooi resultaat in de border plant u 7 tot 9 stuks per vierkante meter.

De plant kan het best alleen met handschoenen aangeraakt worden, het sap kan namelijk flinke huidirritatie veroorzaken.

De naam Vuurwerkplant heeft de plant de danken aan het feit dat er vluchtige olie afgescheiden wordt. Als u in het donker een lucifer afsteekt bij de plant, dan wordt u verrast met ontbranding van de olie.

Standplaats Dictamnus albus Albiflorus

De langbloeiende plant houdt van een plek in de zon of halfschaduw in humus- en kalkrijke grond, die waterdoorlatend is.

Bloei, zaaddozen en blad

Dictamnus albus Albiflorus bloeit in mei, juni en juli met witte bloemen. Er is ook een roze soort beschikbaar, Dictamnus albus Purpureus, met mooie geaderde bloemblaadjes. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en zijn geschikt als snijbloem.

In het najaar komen er zaaddozen aan de plant. Het zaad wordt met kracht weggeschoten.

Het stevige blad is glanzend en geeft een citroengeur af. In de winter verliest de plant zijn blad. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier