Doronicum orientale – Voorjaarszonnebloem

Doronicum orientale Doronicum orientale of Voorjaarszonnebloem is een leuke plant, omdat hij al vroeg in het jaar kleur geeft aan de border. De plant zorgt twee maanden lang voor veel gele bloemen, die goed als snijbloem te gebruiken zijn. Lees hier alles over de standplaats, bloei en verzorging van Voorjaarszonnebloem.

Algemene informatie

Deze vaste plant is goed winterhard en wordt ongeveer 40 à 50 cm hoog (als hij in bloei staat). Het is een bladverliezende plant met mooi lichtgroen blad wat rond en getand is.

Houdt voor het planten 7 à 9 stuks per vierkante meter aan. Maak een ruim plantgat en zet de plant op dezelfde hoogte in de grond als hij stond in het potje.

Geef na het planten ruim water. Na ongeveer 4 jaar kan de plant gesplitst worden, dit is goed voor de plant en een goede manier van vermeerderen.

Standplaats Doronicum orientale

De plant kan zowel in de zon als in halfschaduw staan. Staat de plant in de zon, dan is het zeker belangrijk dat de grond voldoende vocht bevat. De bloemen gaan anders slaphangen en het mooie groene blad zal bruin worden. Het beste kan de plant dan ook in gefilterd zonlicht staan.

Doronicum orientale kan in normale tuingrond geplant worden, die humus bevat en kalkrijk is. De grond moet vocht bevatten, maar wel goed waterdoorlatend zijn.

Bloei Doronicum orientale

Voorjaarszonnebloem bloeit in de maanden april en mei met veel fleurige gele bloemen. Verwijder uitgebloeide bloemen, zodat de plant genoeg energie overhoudt om steeds weer nieuwe knoppen te vormen. De bloemstengels steken 20 à 30 cm boven het blad uit.

Bemesten Doronicum oriëntale

Geef de plant vroeg in het voorjaar organische mest ( bv. koemestkorrels).

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier