Eriobotrya japonica – Japanse Wolmispel – Loquat

Eriobotrua japonica

Japanse Wolmispel

Eriobotrya japonica of Japanse (Wol)mispel of Loquat is een exotische en groenblijvende fruitboom, die kan bloeien met witte bloemen.

De boom wordt tot 4 à 5 m hoog en is matig winterhard, tot -10/-12 graden Celsius.

Heeft in Nederland en België eigenlijk altijd wel winterbescherming nodig, maar kan natuurlijk ook goed als kuipplant worden gehouden, en ’s winters op een plek overwinteren waar het niet vries, maar wel licht is.

Standplaats Eriobotrya japonica

De boom staat graag op een warme en beschutte plek in de tuin. Hij kan zowel in de volle grond als in een kuip gehouden worden.

Zet hem in de zon of in lichte schaduw op een licht vochtige plek, in waterdoorlatende grond.

Laat de grond niet totaal uitdrogen, geef eventueel water om dit te voorkomen. Vanaf september mag de plant niet meer vochtig staan, omdat de kans op bevriezing in de winter daarmee toeneemt.

Bloei, vruchten en blad

Eriobotrya japonica kan in april en mei bloeien met veel geurende kleine witte bloemen. De kans dat dit in ons lang gebeurt, is echter niet heel groot, hij moet dan wel erg warm staan.

Na de bloei kunnen er oranje eetbare vruchten aan de boom komen, die aan de boom tot rijpen moeten komen. Narijpen na plukken gebeurt niet.

Het blad is erg mooi om te zien. Het is glanzend en leerachtig en is donkergroen van kleur aan de bovenkant en behaard en viltig en dof grijs aan de onderkant. De nerven zijn goed zichtbaar. Het blad is langwerpig van vorm. Eriobotrya japonica is een groenblijvende plant.

Verzorging Eriobotrya japonica

 • Snoei is niet noodzakelijk, maar kan wel plaatsvinden. Snoei in het voorjaar kruisende delen en dode takken weg.
 • Vorstbescherming is in ons klimaat eigenlijk altijd noodzakelijk. Bescherm de boom door hem in te pakken bijvoorbeeld met noppenfolie of vlies. Staat de boom in een kuip, zet hem dan binnen (in de kas) op een vorstvrije plek.
 • Water geven kan nodig zijn als het in het voorjaar of in de zomer langdurig droog is.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

1 reactie


 • Machiel

  Al sinds 3 jaar heb ik 2 Eriobotrya Japonica’s in kuipen staan.
  Vanaf het begin zitten er zwarte plekken op de bladeren die groter worden en het blad doet verdorren.
  Schimmelbestrijders hebben geen effect.
  Ze staan in gewone potgrond. Moet ik misschien wat aan de samenstelling van de grond doen?
  Voor de winter heb ik beide planten rigoreus teruggesnoeid maar de vlekken (schimmel?)is er weer. Help me!