Erysimum ‘Bowles Mauve’ – Muurbloem

 Erysimum ‘Bowles Mauve’

 Erysimum Bowles Mauve – Muurbloem is een paars bloeiende plant geschikt voor de border, als rotsplant en om in stapelmuren te groeien. Lees hier alles over de snoei en verzorging van deze langbloeiende plant!

Algemene informatie over Erysimum Bowles Mauve

De plant wordt 50 à 60 hoog. Eigenlijk is de plant tweejarig, maar blijft soms langer staan.

Ik vind deze langbloeiende plant geweldig leuk, vanwege de bloei die van voorjaar tot in het najaar doorgaat. Verder is het blad, met de grijsgroene kleur ook erg mooi.

De bloemen kunnen als snijbloem gebruikt worden en de plant is erg in trek bij vlinders. De plant is in principe niet wintergroen, maar blijft dat wel in een zachte winter. Erysimum ‘Bowles Mauve’ is winterhard tot -10 graden Celsius en kan bij vorst dus wel wat bescherming gebruiken.

Standplaats Erysimum ‘Bowles Mauve’

Erysimum Bowles Mauve staat graag op een zonnige en droge plek. De grond moet voedselrijk zijn en goed waterdoorlatend. Zandgrond, die regelmatig bemest wordt, is goed geschikt. De plant kan goed in de rotstuin en in muren gebruikt worden, maar doet het ook goed in de border of in een pot.

Wanneer bloeit Paarse Muurbloem?

Muurbloem bloeit zeer langdurig van mei tot in september/ oktober, met lila/paarse bloemen.  Door uitgebloeide bloemstengels steeds te verwijderen wordt doorbloei gestimuleerd.

Hoe ziet het blad eruit?

Het blad is lancetvormig van kleur en heeft een mooie grijs/ groene kleur.

Vermeerderen en snoeien van Erysimum ‘Bowles Mauve’

De plant kan vermeerderd worden door een stek te nemen in mei-juni-juli. Door de plant na de bloei licht terug te snoeien blijft de plant mooi in model. Knip uitgebloeide bloemen uit de plant voor doorbloei.

 Andere Muurbloem soorten

Na de bloei kan de plant licht terug geknipt worden zodat de plant mooi in model blijft. Knip verder uitgebloeide bloemen terug voor doorbloei van de plant

Erysimum is redelijk winterhard, maar vorstbescherming kan zeker geen kwaad als er langduriger vorst is. Het kan gebeuren dat de planthet  jarenlang prima doet en dan opeens na de winter dood is. Niet getreurd…een nieuw plantje kost niet zo veel en zorgt weer voor jaren plezier in de tuin.

Nee Erysimum is niet giftig.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

22 reacties


 • admin

  Zodra de plant is uitgebloeid kan hij gesnoeid worden.


 • lvira

  hij bloeit nog steeds,


 • Antje Bömer

  Dit is een topper vooral bij zachte winters! Wist niet dat het een 2-jarige was, dus als het echt gaat vriezen even afdekken.
  Er zitten nog steeds een paar bloemen in.


 • Martha

  Ik heb de plant bij kweker van Dijk gekocht in Ter Aar, kosten: 2,50. Hij attendeerde me op deze plant ipv lavendel. Ik wilde in eerste instantie een lange smalle strook paarse bloemen (lavendel) planten naast mijn nieuwe schutting. Nu staat er een strook “Bowles”. Hoe en wanneer kan ik stekken? Wanneer weet ik of de bloemensteel uitgebloeid is, wil niet te snel aftoppen.


  • Willemien Mostert

   De bloemen zitten op stengels en raken van onder naar boven uitgebloeid. Kale stengels kunnen dus worden afgeknipt, dit zal de doorbloei bevorderen. Het nemen van stekken kan in mei of juni gebeuren.


 • Hans Groenenberg

  Goedemiddag. Kan deze plant ook nog in November radicaal worden teruggesnoeid?

  Ik wist tot gisteren niet welke plant het was aangezien ik wat stekken had gekregen zonder een vermelding welke naam dit was.
  Ik begrijp nu dat het een tweejarige is en lees ook na de bloei snoeien. Prima! maar hij bloeit nog steeds en op forums lees ik dat dit tot januari kan duren.


  • Willemien Mostert

   Hallo. Wat bloeit hij lang door zeg. Mijn planten zijn al een tijdje geleden gestopt met bloeien. Ik zou het sowieso niet radicaal snoeien, maar eerder wat toppen en uitgebloeide bloemstengels verwijderen. Maar aangezien het nu al bijna december is zou ik alleen de uitgebloeide bloemstelen nu nog verwijderen en hem verder laten rusten. Ik ben bang dat de plant anders gemakkelijk zal invriezen. M.v.g. Willemien.


 • Hans

  Wij hebben deze planten vorig jaar voor het eerst gehad en er erg van genoten. Dit voorjaar zijn ze echter niet terug gekomen en heb ik maar nieuwe gekocht.
  Hoe en wanneer kan ik deze plant het beste stekken?


  • Willemien Mostert

   Knip in mei of juni een aantal niet bloeiende toppen uit de plant (ongeveer 7 cm lang)en zet ze in stekgrond. Zet de potjes binnen in de schaduw op een vensterbank en geef regelmatig water. En dan maar afwachten of ze gaan wortelen…
   Succes!


 • Willemien Mostert

  Bij mij bloeit de plant ook nog steeds! Ben benieuwd of het stekken lukt, is eigenlijk wel leuk om ook te proberen. Ben benieuwd of het lukt. Succes!
  Groeten, Willemien


 • Jackie

  En ja hoor, mn muurbloem mauve bloeit alweer. Heeft vorig jaar doorgebloeid tot in december en is vanaf half februari alweer druk aan het bloeien. Dit jaar maar eens proberen te stekken. Dankbare plant het hele jaar door. En ik (en de buurt) genieten er enorm van.


 • Saskia Lesmeister

  Ik heb er vorig jaar 2 ‘Bowles Mauve’ paars, in een pot gezet en ze hebben prachtig gebloeid.

  Nu staat hij idd alweer een maand vollop in bloei.Prachtig!
  Weet iemand of ze er ook in het wit zijn?


 • wilma

  Mijn 2 mooie Bowles Mauve wil ik verplaatsen,
  Weet iemand of dat nu kan?


 • Nanny

  En …. maar bloeien bloeien en nog eens bloeien hoorde nu vvo het eerst dat het een 2 jarige plant is en dus stekken moet anders heb je misschien 3e jaar niets!
  Zou goed zijn dat ze dat erbij zetten op het kaartje


 • Annet Haak

  Twee jaar geleden heb ik in mijn tuin in Amsterdam een mooie grote Erysemum gehad, van kleine plant tot heel groot gegroeid, steeds maar bloeiend, tot in dec. Daarna achteruit gegaan.


 • Bart Hoek

  Prachtige plant. Maar nu eten kleine groene rupsjes alles kapot.Wat kan ik hier tegen doen.


 • Pia Noordam

  Mijn planten hebben last van kleine groene rupsjes, ze eten alleen kapot, wat kan ik er aan doen??
  Graag een reactie.


 • Tineke Klijnstra

  In het voorjaar heb ik hem bloeiend gekocht en hij heeft de hele winter doorgebloeid!
  Hij staat er perfect bij, maar is ondertussen wel veel groter geworden. Ik probeer hem in mei te stekken. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?


 • G a Begieneman

  Hoelang duurt het voor een stek van de Erysimum wortels heeft en in de volle grond kan.


 • Marianne

  Heb 3 plantjes gekregen en er heeft er maar 1 gebloeid deze zomer. Wat te doen ? Laten staan en afwachten of ze het v9lgend jaar wel doen?