Eucalyptus gunnii – Gomboom

Eucalyptus gunnii

Eucalyptus gunnii – Gomboom

Eucalyptus gunnii of Gomboom is een groenblijvende boom in de wintermaanden. De boom heeft mooi grijsgroen blad en bij een oudere boom is de schilferende bast erg mooi.

Deze snelgroeiende plant is matig winterhard. Hij kan tot ongeveer -10 graden Celsius verdragen als hij in de volle grond staat. Wordt het kouder, zorg dan de grond voldoende wordt afgedekt.

Vanwege de matige winterhardheid is het ook een zeer geschikte plant om als kuipplant te houden. Zet de plant dan in de winter op een koele plek binnen.

De boom hoeft niet gesnoeid te worden, maar als u hem klein wilt houden, of als er wat takken verwijderd moeten worden vanwege de vorm dan is dat geen probleem.  

Standplaats Eucalyptus gunnii

De boom kan in de volle grond worden geplaatst op een beschutte plek in vochthoudende, matig voedselrijke grond in de zon of halfschaduw. Hij kan ook een periode van droogte verdragen.

Verder is het mogelijk om de plant als kuipplant te houden op het terras en hem dan in de winter op een koele plek binnen te plaatsen.

Blad en bloei

Het jonge blad van Eucalyptus gunnii is vrijwel helemaal rond en is grijsgroen van kleur. Bij de ouder wordende boom wordt het blad langwerpiger Door snoei is de boom te verjongen, waarna er aan de jonge takken weer ronde blaadjes komen.

Afgesnoeide takken kunnen mooi worden gebruikt als groen in boeketten. Als het blad gekneusd wordt, komt er een eucalyptusgeur vrij.

Laat in het jaar, in oktober, november en december komen er onopvallende witte bloemen aan de boom.