Forsythia – Chinees klokje: bloei, standplaats, snoeien, vermeerderen

Forsythia

Forsythia of Chinees klokje is een winterharde bloeiende heester, die al vroeg in het voorjaar prachtig in bloei kan staan met een overvloed aan gele bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging en waar je de heester kunt kopen.

Algemene informatie

 • Forsythia is goed winterhard
 • Bloeit met gele bloemen vroeg in het jaar.
 • Is een gemakkelijke heester, kan in vrijwel iedere grond staan.
 • De heester kan goed gesnoeid worden.
 • De takken van Forsythia kunnen ook binnen in een vaas worden gezet, dubbele pret!

De struik bloeit al, als de meeste planten zelfs nog geen blad hebben. De Forsythia valt dan ook overal in het straatbeeld op. Deze overvloedige bloei met gele bloemen is dan ook wel meteen het mooiste van deze heester. Na de bloei krijgt de heester zijn blad. Forsythia kan tot 3 meter hoog worden. Houd bij het planten 1 stuks per vierkante meter aan.

Standplaats Forsythia

Forsythia houdt van een plek in de volle zon of eventueel in lichte schaduw. De heester houdt van voedselrijke, vochthoudende grond, maar eigenlijk doet de struik het vrijwel overal goed. Geef de heester jaarlijks wat organische mest in het voorjaar.

Forsythia kopen

Er zijn verschillende soorten te koop. De meest bekende heeft gele bloemen, maar er is ook een soort met witte bloemen verkrijgbaar.

Bloei

De heester bloeit uitbundig in maart en april met vele gele bloemen. De heester is van boven tot onder overladen met gele bloemen.

De bloemen komen voor de bladeren aan de heester. De blaadjes zijn mooi fris groen van kleur.

Snoei

Forsythia kun je het best jaarlijks snoeien. De bloemen worden gevormd op de nieuwe scheuten van het jaar ervoor. Snoeien doe je direct na de bloei.

Het best pas je verjongingssnoei toe, door alle dode en de dikke oude takken weg te snoeien. Snoei de takken weg tot vlak boven de grond. Vanuit hier zullen er weer nieuwe scheuten aan de heester komen, die het jaar erop weer veel bloemen zullen geven. Als je ieder jaar ongeveer 1/3 deel snoeit, verjong je de hele heester in drie jaar. Als een struik compleet verouderd is en er daardoor bijna geen bloemen gevormd worden, snoei dan de complete heester terug.

Vermeerderen

Forsythia is gemakkelijk te vermeerderen door het nemen van een zomerstek, van 10 cm lengte. Neem hiervoor een takje wat gebogen kan worden, zonder te breken. Stop een kant van het takje in een mengsel van turfrijke grond met scherp zand en geef het goed water.  Al gauw zullen er wortels gevormd worden. De heester kan het jaar erop al bloeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

14 reacties


 • Vonny

  Beste Willemien,

  We hebben in de voortuin aantal virbunum Tinus die al jaren ons heel veel plezier gaven.
  Wegen de strenge vorst hebben ze dit niet meer overleeft. Het was een eyecatcher voor iedereen. Bladeren zijn erg droog en dor en laat een trieste blik achter.

  Het is volgens mij niet meer te redden.
  Wat nu? We heben een voortuin in het Zuiden.
  Kunnen we daarvoor in de plaats een andere winterharde blikvanger planten?

  Alvast bedankt voor uw reactie en de genomen moeite.

  Vrgr,
  Vonny


  • Willemien Mostert

   Hallo Vonny,
   Ook bij ons hebben de Viburnum tinus struiken het niet overleeft of zien er niet meer uit. Wij hebben in de voortuin een Cotoneaster op stam staan ( ook verkrijgbaar als heester) die zeer winterhard is en goed tegen veel zon en wind kan. Hij bloeit in mei en juni met witte bloemen en staat de hele winter vol met mooie rode bessen. Ook het blad is leuk om te zien. Misschien is dat wat voor je? Ik heb er een artikel van op plantnu staan, dus dan kan je even kijken. Succes ermee.


  • Remco

   Voortuin op het zuiden…houdt u niet van rozen? Onder de rozen zou u campanula en/of lavendel kunnen planten 🙂


 • Sylvia

  Weet je wel zeker dat de struiken dood zijn? Bij mij zagen ze er ook dood uit maar nu komt er toch weer nieuw blad. Ik heb ze wel flink terug gesnoeid.


 • Lia

  Als je een beetje van de tak afkrapt en hij is nog groen, dan zit er nog leven in de struik; is ie bruin dan is ie dood. Dat geldt eigenlijk voor elke plant.


 • Sarah

  Hallo,
  Mag ik de forsythia nu ook al snoeien? En dan bedoel ik alleen de verschrikkelijk lang geworden takken? Of gaan deze na een beetje nachtvorst nog dood? De handen jeuken me namelijk weer:)


  • Willemien Mostert

   Hallo Sarah,
   Ik kan me goed voorstellen dat je handen jeuken om aan de slag te gaan, ik kan ook bijna niet wachten… Toch zou ik nog even wachten met snoeien, de nachten zijn i.d.d. nog koud en bovendien kun je beter snoeien na de bloei, omdat je anders een hoop bloemen zal missen. Groeten, Willemien


 • souraha

  hallo ik wou meer info hier op kunnen zoekken danku voor het lezen

  doeiiiiiiiiiiiiiiiii
  groenhorst colege e,oord


 • van Dijk

  mijn forsythia zit geen bloei in hoe kan dat en wat moet ik daar aan doen


 • ria

  ik had het vorig jaar ook geen bloemetje te bekenen,heb er niks aan gedaan en nu dit jaar vol met bloemen dus geef hem nog een kans


 • Vincent van Raan

  Hallo beste lezer van dit bericht,

  Onze forsythia vertonen de groene blaadjes bruine plekken. Wat kan hier van de oorzaak zijn en is er iets aan te doen?

  Met vriendelijke groet,

  Vincent


 • Alexandra Jacobs

  Hallo Willemien,

  Indien je de forsytia niet direct na de bloei hebt terug gesnoeid kun je deze nu alsnog snoeien? De takken hangen bijna tot op de grond. Ik woon in Frankrijk en het is overdag nog 20+ en ’s nachts nog 10+.

  Met vriendelijke groet,
  Alexandra


 • Alexandra Jacobs

  Dank jewel!

  Met vriendelijke groet,

  Alexandra