Forsythia – Chinees klokje: bloei, standplaats, snoeien, vermeerderen

Forsythia

Forsythia – Chinees Klokje

Forsythia of Chinees klokje is een winterharde bloeiende heester, die al vroeg in het voorjaar prachtig in bloei kan staan met een overvloed aan gele bloemen.
De struik bloeit al, als de meeste planten zelfs nog geen blad hebben. De Forsythia valt dan ook overal in het straatbeeld op. Deze overvloedige bloei met gele bloemen is dan ook wel meteen het mooiste van deze heester.

Na de bloei krijgt de heester zijn blad. Veel bijzonders is er dan niet echt aan. Forsythia kan tot 3 meter hoog worden.

Standplaats Forsythia

Forsythia houdt van een plek in de volle zon of eventueel in lichte schaduw. De heester houdt van voedselrijke, vochthoudende grond, maar eigenlijk doet de struik het vrijwel overal goed. Geef de heester jaarlijks wat organische mest.

Bloei

De heester bloeit uitbundig in maart en april met vele gele bloemen. De heester is van boven tot onder overladen met gele bloemen.

De bloemen komen voor de bladeren aan de heester. De blaadjes zijn mooi fris groen van kleur.

Forsythia kopen

Er zijn verschillende soorten te koop. De meest bekende heeft gele bloemen, maar er is ook een soort met witte bloemen verkrijgbaar.

Forsythia kopen

Snoei

Forsythia kun je het best jaarlijks snoeien. De bloemen worden gevormd op de nieuwe scheuten van het jaar ervoor. Snoeien doe je direct na de bloei.

Het best pas je verjongingssnoei toe, door alle dode en de dikke oude takken weg te snoeien. Snoei de takken weg tot vlak boven de grond. Vanuit hier zullen er weer nieuwe scheuten aan de heester komen, die het jaar erop weer veel bloemen zullen geven. Als je ieder jaar ongeveer 1/3 deel snoeit, verjong je de hele heester in drie jaar. Als een struik compleet verouderd is en er daardoor bijna geen bloemen gevormd worden, snoei dan de complete heester terug.

Vermeerderen

Forsythia is gemakkelijk te vermeerderen door het nemen van een zomerstek, van 10 cm lengte. Neem hiervoor een takje wat gebogen kan worden, zonder te breken. Stop een kant van het takje in een mengsel van turfrijke grond met scherp zand en geef het goed water.  Al gauw zullen er wortels gevormd worden. De heester kan het jaar erop al bloeien.

Benieuwd naar meer mooie bloeiende heesters voor de tuin? Klik op onderstaande button voor een overzicht!

Bloeiende heesters