Galanthus nivalis – Sneeuwklokje

Galanthus nivalis

Galanthus nivalis is beter bekend als het Sneeuwklokje.  Lees hier over de standplaats, bloei en verzorging en waar je Sneeuwklokje kunt kopen.

Als de eerste sneeuwklokjes weer gaan bloeien, worden de meeste mensen blij, want het zijn de eerste bollen die gaan bloeien. De lente is weer op komst! Het kan echter gebeuren dat de sneeuwklokjes nog in de sneeuw staan, aangezien ze in februari beginnen te bloeien. Galanthus nivalis is een bolgewas.

Standplaats Galanthus nivalis

Het sneeuwklokje houdt van een plaats in halfschaduw of zelfs schaduw. Ze komen vaak voor in bosrijke omgeving.
Ze houden van een humusrijke grond, die kalk bevat.

Wanneer bloeit Galanthus nivalis?

Het sneeuwklokje bloeit in februari en maart met kleine, witte bloemen. Er komt maar één bloem aan een stengel. De bloem hangt naar beneden aan de stengel en heeft drie buitenste bloemdekbladeren, die langwerpig van vorm zijn en drie binnenste bladeren, met groene honingmerken.
Het blad is smal en lang is blauw/ groen van kleur.

Vermeerderen

Sneeuwklokjes kunnen vermeerderd worden door de pol uit de grond te halen, en de bolletjes voorzichtig los te halen. Deel een pol in tweeën, en plant ze beiden weer in tuin.

Mijn ervaring

Ik heb ooit zelf bij een tuincentrum gekochte bolletjes geplant, maar hier zijn nooit sneeuwklokjes uit komen groeien. Het best kun je in februari enkele potjes met bloeiende sneeuwklokjes kopen, en die planten in de tuin. Ken je iemand, die veel sneeuwklokjes in de tuin heeft staan, dan kan je eventueel ook een pol meenemen en in je tuin planten.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier