Gillenia trofoliata – Driebladige Braakwortelspirea

Gillenia trofoliata

Gillenia trofoliata is een heesterachtige witbloeiende plant, die goed winterhard is en in de winter zijn blad verliest.

De Nederlandse benaming van de plant is Driebladige Braakwortelspirea. Deze plant is leuk vanwege het mooie felgroene blad in de zomer, wat in de herfst verkleurd naar donkerrood.

Verder is het een langbloeiende plant. In juni of juli verschijnen er aan de rode stengels witte stervormige bloemen uit de eerst nog rode knoppen. De plant kan blijven doorbloeien tot begin september. Na de bloei komen er zwarte zaaddoosjes aan de plant.

Gillenia trofoliata heeft een bossige groei en is een heesterachtige plant. Plaats bij het planten 7 tot 9 stuks per vierkante meter voor een mooi resultaat. De plant wordt gemiddeld 80 tot 100cm hoog.

Standplaats Gillenia trofoliata

De plant staat graag in halfschaduw, maar kan eventueel in de zon als de grond vochtig genoeg is.
Hij staat graag in humusrijke grond, die wat vochtig is, maar wel goed water doorlaat. Zeker als de plant in de zon staat is een vochtige grond van belang.

Bloei en blad

Gillenia trofoliata is een langbloeiende plant. Vanaf juni of juli komen er uit de rode knoppen, die aan rode stengels zitten, leuke stervormige witte bloemen. De plant kent een overvloedige bloei. De bloei gaat door zeker tot in augustus en soms zelfs tot in september. Na de bloei komen er zwarte zaaddoosjes aan de plant, wat ook weer mooie sierwaarde heeft.
Het felgroene blad bevindt zich per drie blaadjes tegelijk aan de stelen. In de herfst treedt een mooie bladverkleuring op, waarbij het blad donker verkleurd en wat rood wordt. In de winter verliest de plant zijn blad.

Vermeerderen en snoeien

Vermeerderen kan door de wat oudere plant te scheuren en beide delen opnieuw te planten.
U kunt de plant mooi houden door hem in het voorjaar terug te knippen tot aan de houtige takken.  

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier