Hosta Halcyon – Funkia – Hartlelie

Hosta Halcyon

Funkia – Hartlelie

Hosta Halcyon of Funkia of Hartlelie is een winterharde, bladverliezende vaste plant met grijsblauw blad en lila bloemen.

Hosta’s worden niet door iedereen gewaardeerd. Eén van de redenen kan zijn dat de planten erg aantrekkelijk zijn voor slakken, die het blad zo weten toe te takelen dat er weinig moois meer van over is.

Hosta Halcyon is mooi vanwege zijn hartvormige grijsblauwe blad, met goed zichtbare nerven. De plant staat mooi in de halfschaduw border, zeker als hij in grotere groepen is aangeplant. Verder is hij zeer geschikt om langs de overgang naar een vijver te staan. Ook in een pot op het terras komt de plant mooi tot zijn recht.

Staat de plant in grote groepen in de border, dan is het een bodembedekkende plant. Plant voor een mooi resultaat 5 à 7 stuks per vierkante meter.

Standplaats Hosta Halcyon

De plant staat het liefst in halfschaduw, de grijsblauwe kleur van het blad blijft daar het best behouden. Hij kan echter ook in de schaduw staan en zelfs in de zon, als de grond voldoende vocht bevat. Als het blad erg veel zon vangt wordt de kleur van het blad meer groen.

Hosta Halcyon heeft licht vochtige tuingrond nodig, die echter wel waterdoorlatend is. Zorg verder voor humus- en voedselrijke grond. Geef zeker op zandgrond elk voorjaar organische mest.

Bloei en blad

Hosta Halcyon bloeit in juli en augustus met lilakleurige bloemen, die op stelen net boven het blad uitsteken.

Het blad komt in het voorjaar aan de plant. Het rolt langzaam uit en is hartvormig. Later wordt het blad meer eirond en breed. Het blad is grijsblauw van kleur en heeft mooie, goed zichtbare nerven. Als er veel zon op het blad valt, dan krijgt het een meer groene kleur. In de winter verliest de plant zijn blad.

Plagen

Slakken zijn dol op het blad van Hosta’s. Ze eten er al snel grote gaten in, waardoor het blad er al snel niet mooi meer uitziet. Een Hosta in een pot is vaak beter slakkenvrij te houden dan een Hosta die in de volle grond staat.

Er zijn slakkenkorrels te koop, om de slakken uit te roeien. Deze zijn echter ook schadelijk voor andere beesten. Het is natuurvriendelijker om slakken te vangen in een bierval. Graaf een blikje/potje in de grond in en vul het met bier. De slakken willen er naartoe en vallen in het bier en verdrinken.

Vermeerderen

Hosta Halcyon kan d.m.v. scheuren vermeerderd worden.

Verzorging Hosta Halcyon

  • Geef planten die in potten staan regelmatig water, de grond moet licht vochtig blijven en door het blad komt er ook bij regenachtig blad weinig tot geen water in de pot terecht.
  • Geef in het voorjaar organische mest, zeker als de Hosta in zandgrond geplant is.
  • Snoei is niet nodig. Wel kan in juli eventueel aangevreten blad weggesneden worden, er zal weer fraai jong blad voor terug groeien.

Ook mooi: Hosta Big Daddy 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier