Houttuynia cordata ‘Chameleon’ – Moerasanemoon

Houttuynia cordata ‘Chameleon’ of Moerasanemoon is een vaste plant met bontgekleurd blad in de kleuren groen, geel en roze/rood.

Algemene informatie

De plant is goed onder struiken te houden, als groepsbeplanting, in een pot op het terras, als bodembedekker of langs de rand van( of zelfs in) de vijver. Houdt er wel rekening mee dat Houttuynia cordata ‘Chameleon’ kan woekeren! Als je niet wilt dat hij zich uit kan breiden, moet je hem in een bak plaatsen.

De plant breidt zich uit d.m.v. wortelstokken. Houttuynia cordata ‘Chameleon’ wordt 20 tot 40 cm hoog, afhankelijk van de vochtigheid van de grond en breidt zich in de breedte langzaam maar zeker flink uit.

Het is een bladverliezende, goed winterharde vaste plant met bont blad. Het blad geeft een sterke geur af, als je de bladeren wrijft.

Standplaats

De plant kan in de halfschaduw of volle zon staan, mits de grond voldoende vochtig is. Hoe meer zon de plant krijgt, des te feller de kleuren worden.

De plant staat graag in humusrijke grond, die voldoende vocht bevat en een plek aan de vijverrand zal hem goed bevallen.

Blad en Bloei Houttuynia cordata ‘Chameleon’

Het blad van de plant is hartvormig en bont van kleur, met de kleuren geel, groen en roze/rood. In de winter sterft de plant boven de grond af, om in het voorjaar gewoon weer tevoorschijn te komen.

Houttuynia cordata ‘Chameleon’ is een  langbloeiende plant, maar de bloei is vrij onopvallend met aren met kleine witte bloemen eraan. De plant bloeit in de maanden juni t/m augustus.

Vermeerderen

De plant kan vermeerderd worden d.m.v. scheuren van de plant in het voorjaar, of door uitlopers van de plant, met worteltjes eraan, eraf te knippen en ergens anders weer te planten.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

18 reacties


 • Frieda Claes

  Ik raad af om deze bodembedekker te planten. Hij woekert verschrikkelijk en wringt zich tussen alle andere planten tussen zodat die ook niet kunnen verplaatst worden zonder die stinkende woekeraar mee te nemen. Een heel klein stukje wortel is al voldoende voor een nieuwe plant. En wortels produceert hij zoals kluwen macaroni. De wortels breken telkens af bij het rooien. Het is geen lelijke plant en de bloem is mooi maar hij wil heel de tuin en die van de buren erbij!


 • Jan Botman

  Ik kan alleen maar met bovenste spreker instemmen, met de verdere aantekening dat het de meest stinkende plant is die je kunt voorstellen.


 • Cedric

  Wat een prachtige en tropisch aandoende plant. Het woekeren valt bij mij erg mee of eigenlijk tegen want hij mag wel wat meer. Hangt misschien af van de plaats.

  Jammer dat je deze zelden ziet, maar misschien is dat juist de charme.


 • Willemien Mostert

  Wat leuk, nooit geweten. Bedankt voor deze reactie, altijd leuk extra aanvullingen over planten.
  M.v.g. Willemien


  • Peter

   Was best nog even zoeken hoe dit plantje heette. mijn zus heeft een plantenboek, maar kon ‘m er niet in vinden.
   Andere reakties uit Nederland hielpen ook niet. Totdat er een Vietnamese, die nederlands spreekt’ het berichtje zag.
   Zij kon me de Vietnamese naam geven waardoor ik op Wikipedia wijzer kon worden.
   Er is nog geen NL wikipedia over dit plantje. Wellicht een tip om dat eens aan te maken? (gebruikmakend/vertaald van de engelse versie, inclusief nederlandse ‘wijsheden’)


 • Peter

  NL naam: Moerasanemoon


 • Wim

  Erg mooie plant maar tevens een woekerende nachtmerrie! Hij doet het erg goed in kleigrond en matig in veen. Ik ben al 2 jaar bezig om hem uit te roeien, het enige dat lijkt te helpen is de tuin 30cm afgraven, elk minuscuul stukje wortel dat achterblijft vormt weer een nieuwe plant. Ook duwt hij de bestrating uit elkaar. Alleen dus geschikt om in potten/bakken te houden. Ik heb hem inderdaad ook gezien als waterplant voor in een vijver, maar ik begin er niet meer aan.


 • Ad

  Och ja, de een vindt het woekeren, de ander is blij als het plantje het een beetje ga doen. Vier jaar geleden kochten wij een stacaravan met een bestaand tuintje.Het eerste jaar stonden er her en der enige plantjes, wij weten veel namen, zelfs de Latijnse namen maar deze was ons onbekend dus wat gaan goegelen en ja hoor, hebbes.En dan lees je woekeren …. nou wij willen graag een flinke pol van dit kleurrijke plantje maar van woekeren is geen sprake.


 • Dick

  Inderdaad is deze plant eetbaar. Ik heb hem al 15 jaar in de tuin, een afgebakend perkje, anders woekert ie door de hele tuin, maar nu ik weet dat ie eetbaar is, verwijder ik hem niet maar pluk hem vooral in het voorjaar.
  Ik kreeg een boekje, “vergeten groenten” van Jean-Luc Muselle.
  hierin staat dat de smaak doet denken aan koriander. Kan in salades of koken als spinazie. Zelfs de wortels zijn eetbaar, deze worden in China gegeten als groente. Dus nog meer eten uit de tuin.


 • gertie zeijseink

  in al de reacties tot nu toe zie ik niks over de medicinale waarde van deze plant.het zou heel goed helpen tegen leukemie,long en andere infecties.in thailand hebben ze goede resultaten met een gecomercialiseerde vorm van sap-73.75 procent.houttuynia cordata thumb leaves.zeker het proberen waard,alles is beter dan chemotherapy.groetjes


 • Jeroen

  Voorheen rond onze vijfer hadden we een stekje gepoot van een kennis van ons. In mum van tijd versprijde hij zich enorm. Nu 5 jaar later, de vijfer is toen der tijd ook gedempt, kwam ik t plantje gisteren weer tegen. Dachten in de loop der jaren alle wortels er wel uit gehaald te hebben… maar nee.. Heb heb nu als aandenken verpot in een bloempot. En zodoende informatie opgezocht aan de hand van dit forum.


 • Job

  Deze plant woekert inderdaad. Maar om hem “de meest stinkende plant” te noemen…….. Je vingers ruiken naar sinaasappel als je hem hebt aangeraakt.


 • Kevin Schuerwegen

  Ik heb deze al jaren in mijn plantenfilter staan, zowel de bonte als de gewone Houttuynia. Kwestie van woekeren heb ik geen last.En elke moerasplant woekerd wel een beetje? De Houttuynia komt elk jaar mooi terug op dezelfde plaats tevoorschijn in de vorm van allemaal kleine scheutjes die blaadjes vormen. Daarna krijg je een mooi struikje van 20 a 30cm hoog.Dit krijgt mooie witte bloemetjes. Ik vind de Houttuynia prachtig! Bij de mooiste moerasplanten die je kan vinden.


 • Wilma

  deze plant is overgelopen vanuit de tuin van onze buren. Ik dacht dat zevenblad erg was, maar dit is echt een drama. De wortels zitten ook echt dieper als 30cm. Ben nu bijna klaar met spitten en als ze nog 1x hun kop boven de grond durven steken spuit ik ze plat!


  • Erwin

   Plat spuiten helpt ook niet, ik heb wen paar wortels opgegraven en in pure sus niet verdunde onkruidverdelger gehangen gedurende een paar dagen en het plantje blijft vrolijk verder groeien. Enige remedie om er vanaf te komen is de grond om te spitten en op je knietjes elk stukje wortel vanaf 1mm lengte op rapen.