Ik heb mijn tuin verbouwd, wat nu?

Je hebt je tuin verbouwd en je bent al aardig tevreden over het resultaat. Maar eigenlijk ben je nog niet helemaal klaar. De tuin moet nog worden afgewerkt, misschien moet de bestrating nog worden gevoegd, en waar moet je heen met al dat afval dat uit de tuin is gekomen? Oftewel: wat nu? We schieten je graag te hulp met een aantal praktische tips voor uiteenlopende klussen, zodat je tuin een waar paradijsje wordt.

De tuin afwerken

Eerst ga je de tuin afwerken. Dat kun je ook laten doen door een ervaren vakman. Maar veel mensen vinden het rustgevend om te tuinieren en een leuke klus om de tuin helemaal naar eigen wens af te maken. Zet er wat plantjes in, zet de borders zoals jij dat wilt, en ruim het allemaal netjes op. Zelf je tuin afmaken scheelt flink in de kosten, dus dat is een aanrader.

Leg al het afval alvast apart. Die ga je later afvoeren. Dat is nog best een klus, want je mag niet zomaar met het afval naar de milieustraat van de gemeente. Maar daar komen we zo nog op terug.

Bestrating voegen

Heb je je tuin afgemaakt? Dan kun je de bestrating voegen. Tenminste, als de aannemer het straatwerk al heeft gelegd. Het voegen is niet heel erg ingewikkeld, maar je moet er wel de aandacht bij hebben. Soms kunnen voegen inzakken. Dan moet je ze meerdere keren voegen om ze correct en vlak te leggen. Dikkere stenen hebben meer tijd nodig dan dunnere stenen. Voordat je gaat voegen, is het een goed idee de stenen in te wateren. Je vindt online ook veel informatie over het voegen. Lukt het je niet, dan kun je altijd nog een vakman laten komen.

Afval afvoeren

Grond afvoeren kun je in veel gevallen zelf. Een afvalcontainer huren is tegenwoordig heel erg gemakkelijk om online te regelen. Het is de gemakkelijkste manier om van je tuinafval af te komen. Zand, wortels, ander vuil uit de grond: het kan allemaal in de grondcontainer. Na afloop van je tuinverbouwing heb je al je vuil bij elkaar in de bak. Dan komt de verhuurder de grondcontainer ophalen, voert de grond af en reinigt de bouwbak. Daar heb je zelf geen omkijken meer naar.

De bestrating reinigen

Als je helemaal klaar bent in je tuin, kun je de bestrating gaan reinigen. Je tuin ziet er dan weer als nieuw uit. Tip: reinig aan het eind van de dag, want zo voorkom je dat vuil in de voegen en de tegels trekt. Je kunt het best reinigen met een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel.

Auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.