Chaenomeles japonica Sargentii – Japanse Kwee

Chaenomeles japonica SargentiiChaenomeles japonica Sargentii – Japanse Kwee is een laagblijvende struik met vele toepassingen en bloeit vroeg in het voorjaar met oranje rode bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging.

Algemene informatie

Dat Chaenomeles japonica Sargentii vele toepassingen heeft blijkt wel uit het feit dat ze kunnen worden toegepast als informele haag, solitair, als vak beplanting, bodembedekker en geleiding tegen een muur of schutting.

Deze bloeiende struik is winterhard en wordt gemiddeld 80 cm hoog en groeit breed uit.

De struik valt zeker op in het voorjaar als hij rijk staat de bloeien met de vele oranje rode bloemen, die al aan de doornige stengels verschijnen voor het blad tevoorschijn komt. Vanwege de vele doorns vinden vogels hier een veilig rust plek of een mooie plek om een nest te maken. Ook in het najaar heeft de struik wat moois te bieden, gele vruchten, die eetbaar zijn als ze gekookt worden.

Standplaats Chaenomeles japonica Sargenti

De voorkeur van Japanse Kwee gaat uit naar een plek in zon of halfschaduw.
De grond kan het best voedselrijk en vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. De struik heeft een voorkeur voor zure grond, als de grond te kalkrijk is wordt het blad geel.

Bloei, bessen en blad

De struik bloeit rijkelijk met oranje rode bloemen aan kale takken in maart en april en de bloei vindt plaats aan meerjarig hout. De bloemen trekken vlinders en bijen.

In september en oktober komen er gele vruchten aan de struik, die kunnen worden gekookt en dan eetbaar zijn.
Het kleine blad is mat en is eivormig, in de winter verliest de struik zijn blad.

Snoei Chaenomeles japonica Sargentii

De struik heeft maar weinig snoei nodig. Na de bloei kunnen er wat oudere takken teruggesnoeid worden. Is de struik langs een muur/schutting geleid, snoei dan de naar voren groeiende takken terug.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier