Clerodendrum bungei – Kansenboom

Clerodendrum bungei (Kansenboom) wordt ook wel pindakaasboom genoemd, vanwege de pindakaas geur die de plant verspreid bij kneuzing van het blad.

De heester komt oorspronkelijk uit China en Japan en is matig winterhard. In een zachte winter blijven de stengels leven behouden, maar bij zware vorst treedt er al snel vorstschade op.

De aangetaste takken kunnen in het voorjaar weer afgeknipt worden en over het algemeen loopt de struik wel weer uit. Als de plant vaak vorstschade heeft zal de maximale hoogte 1.20 m bedragen, zonder vorstschade kan hij tot 2 m hoog groeien.

Clerodendrum bungei is als kuipplant te houden en doet het ook goed in de volle grond. De plant kan zich d.m.v. worteluitlopers op een andere plek weer laten zien. Deze worteluitlopers zijn ook te verplanten naar een door jou gekozen plek. Kansenboom bloeit met trosvormige dieproze bloemen.

Standplaats Clerodendrum bungei

De plant staat graag op een plek in de zon of halfschaduw, die beschut is. Hij stelt geen hoge eisen aan de grond, als de grond wat humus bevat en vochtig is, maar wel goed waterdoorlatend, dan is het al goed.

Wanneer bloeit Kansenboom?

Het blad heeft een hartvorm en is veernervig en gezaagd aan de randen. Het blad is vrij groot. Nieuw gevormd blad is eerst vrij donker maar wordt daarna licht groen van kleur en is glanzend. Bij kneuzing van het blad komt de karakteristieke pindakaas geur vrij, waar de struik zijn naam aan dankt.

Clerodendrum bungei is een langbloeiende plant die bloeit van augustus t/m oktober met trosvormige dieproze bloemen. Ieder bloemetje is opgebouwd uit vijf blaadjes. Vanwege de bloei laat in het jaar valt de struik extra mooi op, omdat er dan niet veel planten meer in bloei staan.

Hoe snoei je Clerodendrum bungei?

De plant kan na de bloei eventueel uitgedund worden, als de binnenste takken niet meer voldoende licht krijgen. Na de winter kunnen de ingevroren takken tot in het levende hout afgeknipt worden, boven een levend oog.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier