Laburnum anagyroides – Goudenregen

Laburnum anagyroidesLaburnum anagyroides of Goudenregen is een geschikte boom voor de tuin, met in mei/juni een overvloed aan trossen gele bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei, verschillende soorten en verzorging.

Het maakt niet uit wat voor een tuin je hebt, een Goudenregen kan er altijd wel in, aangezien de boom niet veel plek in beslag neemt. De boom heeft weinig onderhoud nodig, is goed winterhard en is niet gevoelig voor ziektes.

Laburnum anagyroides is mooi als solitair in de tuin en wordt 5 tot 7 m hoog. Pas op met kleine kinderen en huisdieren, de peulen die aan de boom komen zijn erg giftig bij inname!

Standplaats Laburnum anagyroides

De boom kan goed in de zon of halfschaduw staan en is op zijn mooist als hij als solitair geplaatst is.

De grond moet waterdoorlatend zijn en het liefst kalkrijk, maar andere grond voldoet ook. Zet de boom niet te dicht langs een terras of pad want daar kan hij niet goed tegen.

Bloei en blad

Laburnum anagyroides bloeit overvloedig, in mei en juni, met tot 20 cm lange hangende trossen met gele bloemen. De bloemen geuren niet, maar zijn wel aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels.

Na de bloei komen er peulen aan de boom van ongeveer 8 cm lang. De peulen zijn behaard en zijn erg giftig!

Het blad is drietallig en de onderzijde van het blad is grijsgroen en licht behaard.

Snoei Laburnum anagyroides

Goudenregen kan het best niet gesnoeid worden. De boom gaat snel rotten bij de afgeknipte plek. Wel kunnen dode takken uit de boom gesnoeid worden.

Andere soorten Laburnum:

Laburnum watereri Vossii; niet geurende gele bloemtrossen in mei en juni.
Laburnum alpinum; geurende gele bloemtrossen in juni.
Laburnum alpinum pendulum; treurvorm met hangende takken. Geschikt voor kleien tuinen. Bloei in juni met gele bloemtrossen. Deze boom wordt ongeveer 3m hoog.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier