Fazantenbes – Leycesteria

Fazantenbes of Leycesteria is een snelgroeiende plant, met vele mooie momenten. In het voorjaar komt er mooi fris groen blad aan de plant.

De plant is verder ook nog een langbloeiende plant, van juli tot september verschijnen er mooie bloemtrossen onder rood/ paars gekleurde schutbladen en na de bloei komen er ook nog eens prachtige bessen aan de plant, die van rood naar zwart verkleuren. De bessen zijn een lekkernij voor vogels en zal in ons land vooral merels trekken.

De plant kan in het voorjaar flink teruggesnoeid worden en zal dan al snel weer 1,5 m hoog worden en flink wat bloemen produceren. Het is een bladverliezende heester, waarvan de formosa soort redelijk winterhard is.

Fazantenbes is mooi als kuipplant, maar moet dan voldoende water krijgen in de zomer. Verder is het een mooie heester voor achter in de border.

Standplaats Fazantenbes

Fazantenbes houdt van een warme zonnige plek, maar kan ook in halfschaduw staan. Hij heeft een voorkeur voor een beschutte plek op het zuiden. De plant staat graag in normale tuigrond, die goed waterdoorlatend is.

Blad en takken Leycesteria

De plant heeft holle takken, die recht naar boven groeien. De kleur van de takken is blauwachtig. Aan de takken komt in het voorjaar fris groen blad, dat later donkergroen wordt en aan de onderkant een blauwachtig waas heeft.

Het blad is langwerpig van vorm en vooral jong blad is puntig van vorm.

Wanneer bloeit Fazantenbes?

Fazantenbes vormt van juli t/m september langwerpige bloemtrossen, die tot 10 cm lang kunnen zijn. De bloemen hangen aan de takken naar beneden en kunnen wit, violet, donkerpaars of zwart van kleur zijn. Ze steken mooi af bij de rood/ paarse schutbladen, die aan de plant blijven zitten na de bloei.

Besvorming

De plant vormt na de bloei bessen die van september tot november aan de plant kunnen hangen. De bessen kleuren van rood naar zwart en zijn een lekkernij voor vogels. In Nederland komen er vooral merels op de plant af. In Engeland trekt deze heester fazanten, vandaar de naam fazantenbes.

Hoe snoei je de plant?

Fazantenbes bloeit het best op jonge scheuten. De heester kan in het vroege voorjaar tot laag bij de grond teruggeknipt worden. Ook ingevroren takken kunnen weggeknipt worden. Wil je graag een hogere struik hebben die toch goed bloeit, snoei de takken dan maar voor de helft terug.Geef na de snoei organische mest en een mulchlaag van compost of stalmest, en de plant zal snel weer gaan groeien.

Vermeerderen

Vermeerderen kan door het nemen van stekken in het voorjaar, verder zaait de plant zich ook uit via de poep van vogels.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier