Lievevrouwebedstro – Galium odoratum

Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro – Galium odoratum

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) is een winterharde geurende plant met witte bloemen.

Dit kruid wordt tot 20 cm hoog en doet het goed op plekken in de tuin waar veel andere planten het laten afweten, namelijk in de (half)schaduw. Galium odoratum maakt ondergrondse uitlopers en breidt zich zo uit. Het is echter niet echt een woekeraar.

De plant is geschikt als bodembedekker in de border, in de rotstuin (als het er voldoende vochtig is) en onder struiken en bomen. Plant voor een mooi resultaat 9 à 11 stuks per vierkante meter.

Kopen Lievevrouwebedstro

Koop deze geurende plant door op onderstaande button te klikken!

[maxbutton id=”4″ url=”https://www.directplant.nl/lievevrouwebedstro-galium-odoratum.html” text=”Koop deze plant!” window=”same” nofollow=”true” linktitle=”Galium kopen!” ]

Standplaats Galium odoratum

Deze rijkbloeiende plant staat graag in halfschaduw of schaduw. Een plek in de zon kan eventueel ook wel, maar het blad wordt dan erg lichtgroen van kleur, zodat de witte bloemen amper nog opvallen.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Galium odoratum is een echte bosplant. Zorg verder voor humusrijke grond.

Bloei en blad

Lievevrouwebedstro bloeit in mei en juni met geurende witte bloemen, die aantrekkelijk zijn voor insecten.

Het langwerpige glanzende blad is groen van kleur en geeft een lekkere geur ( van pas gemaaid gras) af zodra het verwelkt en/of gedroogd wordt. De blaadjes groeien aan een vierkante stengel, er zitten 8 blaadjes bij elkaar rondom de stengel.

Verzorging

  • Vermeerderen kan plaatsvinden door de plant te delen en beide delen opnieuw uit te planten.
  • Bemest de planten in het voorjaar met organische mest.

Op zoek naar mooie planten voor een schaduwplek? Klik op onderstaande button voor een overzicht!

[maxbutton id=”4″ url=”https://plantnu.nl/halfschaduw-en-schaduwplanten” text=”Schaduwplanten” linktitle=”Overzicht schaduwplanten” ]