Lievevrouwebedstro – Galium odoratum

LievevrouwebedstroLievevrouwebedstro (Galium odoratum) is een winterharde geurende plant met witte bloemen.

Algemene informatie

Dit kruid wordt tot 20 cm hoog en doet het goed op plekken in de tuin waar veel andere planten het laten afweten, namelijk in de (half)schaduw. Galium odoratum maakt ondergrondse uitlopers en breidt zich zo uit. Het is echter niet echt een woekeraar.

De plant is geschikt als bodembedekker in de border, in de rotstuin (als het er voldoende vochtig is) en onder struiken en bomen. Plant voor een mooi resultaat 9 à 11 stuks per vierkante meter.

Lievevrouwebedstro kopen

Koop deze geurende plant door op onderstaande button te klikken!

Standplaats Galium odoratum

Deze rijkbloeiende plant staat graag in halfschaduw of schaduw. Een plek in de zon kan eventueel ook wel, maar het blad wordt dan erg lichtgroen van kleur, zodat de witte bloemen amper nog opvallen.

De grond kan het best licht vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend. Galium odoratum is een echte bosplant. Zorg verder voor humusrijke grond.

Bloei en blad

Lievevrouwebedstro bloeit in mei en juni met geurende witte bloemen, die aantrekkelijk zijn voor insecten.

Het langwerpige glanzende blad is groen van kleur en geeft een lekkere geur ( van pas gemaaid gras) af zodra het verwelkt en/of gedroogd wordt. De blaadjes groeien aan een vierkante stengel, er zitten 8 blaadjes bij elkaar rondom de stengel.

Verzorging

  • Vermeerderen kan plaatsvinden door de plant te delen en beide delen opnieuw uit te planten.
  • Bemest de planten in het voorjaar met organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier