Liquidambar styraciflua Worplesdon – Amberboom

Liquidambar styraciflua Worplesdon

Liquidambar styraciflua Worplesdon of Amberboom is een prachtige boom vanwege de vorm en herfstverkleuring van het blad, de bast en de stekelige vruchten. Lees hier alles over de standplaats, het blad, de bloei en vrucht vorming , snoei en verzorging.

De Amberboom is een trage groeier, maar wordt op de duur wel erg groot.

Liquidambar styraciflua Worplesdon is een soort die beter geschikt is voor grote tuinen, hij wordt 10 tot 12 meter hoog en groeit eerst in zuilvorm en krijgt later een meer ronde vorm.

Amberboom kan ook als meerstammige struik worden aangeschaft of als leiboom.

Standplaats Liquidambar styraciflua Worplesdon

De boom staat graag op een lichte plek in de zon of in halfschaduw.

De grond kan het best humusrijk en vochtig zijn, maar wel waterdoorlatend.

Blad, bloei en vruchten

Het blad is handvormig met 5 lobben in een glanzend groene kleur en lijkt veel op dat van een Esdoorn, maar is dieper ingesneden en de steel aan het blad is langer.

In de herfst verkleurd het blad in allerlei prachtige gele, oranje en rode kleuren. Een Amberboom is bladverliezend.

In mei bloeit de boom zeer onopvallend met geelgroene bloemen. De stekelige vruchten zijn echter zeer opvallend en zitten vanaf september aan de boom en kunnen er tot in de winter aan blijven zitten.

Verzorging Liquidambar styraciflua Worplesdon

  • Snoei. Amberboom is goed te snoeien. Verwijder in de zomer het dode hout en eventueel enkele kleine takken die verkeerd groeien. Grote snoei kan het best plaatsvinden in de winter.
  • Verplanten. Een Amberboom wortelt oppervlakkig en kan slecht verplant worden. Doe dit in principe niet meer als de boom ouder is dan 4 jaar. Plant de boom dus direct op een voldoende ruime plek om problemen te voorkomen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier