Lysimachia clethroides – Wederik

Lysimachia clethroides

Lysimachia clethroides – Wederik

Lysimachia clethroides of Wederik is een rijkbloeiende plant met witte bloemen in aren, met een karakteristieke knik in de aar.

Deze plant is gemakkelijk te houden, als hij maar in vochtige grond staat. De vijverrand is dan ook een prima plek, maar een voldoende vochtige border voldoet ook goed.

Lysimachia clethroides is winterhard, bladverliezend en wordt ongeveer 80 cm hoog. De plant vormt ondergrondse uitlopers.

De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels en zijn ook goed geschikt als snijbloem.

Standplaats Lysimachia clethroides

De plant staat graag op een plek in de zon of in halfschaduw. Iedere tuingrond is geschikt maar de grond mag niet uitdrogen, zorg dus voor voldoende vochtige grond, die echter wel waterdoorlatend is. De grond kan het best humusrijk zijn.

Wanneer bloeit Wederik?

Het is een langbloeiende plant. De bloei begint in juli en gaat door tot in september.

De bloemen zijn wit en groeien in aren, die geknikt van vorm zijn. De bloemen doen het goed in boeketten en insecten zijn er dol op.

Het blad is lancetvormig en is groen van kleur. Krijgt de plant minder zonlicht, dan wordt het blad eerder wat blauwgroen van kleur. In de winter verliest de plant zijn blad.

Verzorging Lysimachia clethroides

  • Snoei. In het voorjaar kunnen de lelijke delen van de plant worden weggeknipt.
  • Grond vochtig houden. De plant kan niet tegen uitgedroogde grond. Geef zo nodig water.
  • Bemesten. Geef de plant in het voorjaar, na het opschonen, organische mest.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier