Moerbeiboom – Morus nigra

Moerbeiboom

Morus nigra

De moerbeiboom of Morus nigra kan goed in de wat grotere tuin gehouden worden. De boom groeit in één jaar zeer hard. Je kunt wel de grootte van de boom in toom houden door flink te snoeien in de winter.

De moerbeiboom heeft grote bladeren met een mooie vorm en is aantrekkelijk voor vogels en vlinders. De bloei is vrij onopvallend met groene kleine bloemen.  Na de bloei vormt de moerbeiboom vruchten, die van groen naar rood naar zwart verkleuren. Vogels vinden de moerbeien erg lekker. Zonder afscherming voor vogels zullen de moerbeien opgegeten worden voor ze de kans hebben gekregen om te rijpen.

De Moerbeiboom behoudt nog tot ver in het jaar zijn blad. In het voorjaar echter duurt het een flink tijdje voor de boom weer blad gaat vormen. De boom is winterhard, maar staat wel graag beschut tegen harde wind. De boom heeft een kroon die half open is.

Moerbeiboom kopen

De Moerbei is te koop als boom, treurboom of dakmoerbei. Klik op de button om de boom te kopen:

Blad en bloemen

De Morus nigra heeft groot, diep ingesneden, hartvormig blad. De kleur van het blad is donkergroen. In april en mei vormt de moerbeiboom kleine groene bloemen, die echter erg onopvallend zijn.

Vruchten van de Moerbeiboom

blad moerbeiboom
De boom vormt in augustus en september moerbeien. De vruchten hebben eerst een groene kleur. Zodra ze rood worden vinden vogels het een lekkernij. Als je de boom niet afdekt, is de kans groot dat alle moerbeien al opgegeten zijn voordat ze de kans hebben gekregen om rijp en zwart van kleur te worden.

De moerbeien lijken op langgerekte bramen. Het sap van de moerbei vlekt erg en is moeilijk te verwijderen. Je moet dus erg oppassen voor je kleding bij het plukken ervan. Het is ook van belang om voor het uitkiezen van een standplaats van de boom rekening te houden met het mogelijke vlek gevaar van vallende moerbeien voor terras stenen en voor de gevel van je huis.

Standplaats Morus nigra

Het liefst staat de Moerbeiboom zonnig, maar ook halfschaduw wordt door de boom verdragen. Belangrijk is dat de boom niet in harde wind staat. De Moerbeiboom doet het goed in alle soorten grond, zolang de PH tussen 5,5 en 7,5 zit. Verder houdt de Moerbeiboom van vochtige, maar niet te natte grond.

Planten van de Moerbeiboom

Maak een ruim plantgat en maak de grond op de bodem en aan de wanden van het gat goed los. Vul het plantgat op met potgrond of goede compost.

De Moerbeiboom heeft een stevige boompaal nodig voor de eerste jaren. Je kunt de Moerbei het best planten in oktober/ november of februari/ maart. De Moerbeiboom heeft ruimte nodig. De boom wordt tot 10 meter hoog.

Als je de bomen niet wilt snoeien kun je ze het best op een afstand van 9 tot 12 meter van elkaar planten.

Moerbeiboom snoeien

De Moerbeiboom kan flink groot worden., het is een snelle groeier. Met snoeien kun je het formaat beperken. In de loop van de zomer kun je de takken alvast 1/3 deel inkorten. Een complete snoeibeurt kan het best gebeuren tussen december en februari. Een telescopische takkenschaar is een handig stuk gereedschap om het snoeien mee te doen. Je kunt gemakkelijk de hoogte in en doordat het kopstuk draaibaar is zijn ook moeilijk bereikbare takken bereikbaar voor de schaar.

Zoek een paar mooie hoofdtakken uit, die je ongemoeid laat. Alle zijtakken kort je in op ongeveer 10 cm van deze hoofdtak. Laat in het voorjaar zullen de takken weer flink gaan uitlopen en voor je het weet heeft de boom al weer een reusachtig formaat bereikt. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en de tuin is al twintig jaar mijn tweede huis. Met mijn groene vingers wroet ik in de aarde en ik deel dit plezier graag met jullie! Ik vind het erg leuk wanneer je een reactie achterlaat op mijn artikel. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier!

18 reacties


 • Pieter van Boetzelaer

  In het artikel over de moerbeiboom (morus nigra) wordt gesteld dat het blad van de boom groot en hartvormig is. Zo staat het in de meeste artikelen die ik op het net vind, ook afgebeeld. Ik heb echter moerbeibomen gezien met gelobd blad. Zulk blad met diepe uitsnijdingen wordt bij uw artikel afgebeeld en dat is bepaald niet hartvormig zoals de tekst stelt. Hoe zit dit? Is het een kwestie van de variëteit moerbeiboom die geplant is (ik begrijp dat er binnen de hoofdsoorten ‘nigra’, ‘rubra’ en ‘alba’ nog vele variëteiten zijn)? Kunt U mij over de bladvorm nader inlichten?


 • HFerwerda

  Kan je de vruchten al plukken als zij rood zijn.?


 • Guy

  De rode vrucht is eigenlijk te zuur om te genieten. Ik begrijp nog niet waarom de vogels die plukken.
  Eens de vrucht zwart is, zijn ze overheerlijk en zoet. Je kan ze dan uit het vuistje eten of confituur van maken.


 • Olga

  Wij hebben ook een mooie moerbei boom ,die veel vruchten draagt ,alleen aan één helft van de boom zijn dode takken hoe kan dat?


 • arjan

  Kan iemand mij vertellen hoe ik een moerbei snoei ?? Met evt.wat foto’s over de snoeiwijze


 • anne Verhelst

  onze buurman heeft vergeten onze moerbei te snoeien in de winter. Mogen we hem nu nog snoeien? Hij staat al in bloei!
  Thx


 • arjan

  Hallo Anna,

  Nee,de Moerbei nu niet meer snoeien i.v.m bloeden. De beste tijdstip is december – januari. Een zomersnoei kan je wel uitvoeren


 • sjors

  het schijnt dat oude moerbeibomen makkelijk
  uitscheuren en om vallen,maar zodra de takken op de grond liggen vormen zich wortels aan die takken en groeit hij als
  een gevallen dame weer gewoon verder er
  moeten ook foto”s zijn van gevallen exemplaren gr sjors


 • Aad

  Mijn moerbei ( m.negra), 20 jaar oud, is na een aantal jaren vruchten gaan geven. Ik maakte bijv van het sap sorbetijs.
  De laatste jaren hield ik de groei in toom door in de winter te snoeien.
  Inmiddels, al voor het 3e jaar, komt de boom gigantisch in bloei, maar gaan de bloemen verdrogen en ontwikkelen zich geen vruchten.
  Wat is hiervan de oorzaak?


 • c.van well

  Bij onze ge ente moerbijbomen bloeden zij bij de aanhechting of overgang stam -kroon .is dit schadelijk en is er een remedie voor.


 • Jan Bomers

  Ik heb 2 dakmoerbeien in mijn terras gepland vorig jaar oktober november. Ruim uitgegraven en diep los gemaakt en speciale bovengrond ingebracht. voorjaar bemest met droge mestkorrels en een beetje kalk. Ze groeien enorm. De ene had zelfs al enkele vruchten dit jaar. Nu komen er al enkele gele bladeren aan wat kan dit betekenen?
  Groet jan Bomers


 • jeannette

  Ik heb als advies gekregen de moerbei juist te snoeien in oktober-november … En niet later.


 • saskia

  hallo, als ik twee moerbei fruitless als dakvorm op mijn terras wil plaatsen. hoe ver moeten ze dan van de rand van het terras staan en nog belangrijker hoe ver van elkaar?
  MVG saskia


 • Suzanne

  Wij hebben een moerbei in een grote pot staan maar we willen hem in de volle grond zetten. Ook willen we de moerbei snoeien. Is het handig om dit tegelijk te doen of moeten we hem eerst snoeien en later in de volle grond zetten? In het laatste geval, hoe lang moet er tussen zitten?