Moerbeiboom – Morus Nigra

Moerbeiboom

Moerbeiboom – Morus Nigra

De moerbeiboom kan goed in de wat grotere tuin gehouden worden. De boom groeit in één jaar zeer hard. Je kunt wel de grootte van de boom in toom houden door flink te snoeien in de winter.

De moerbeiboom heeft grote bladeren met een mooie vorm en is aantrekkelijk voor vogels en vlinders. De bloei is vrij onopvallend met groene kleine bloemen.  Na de bloei vormt de moerbeiboom vruchten, die van groen naar rood naar zwart verkleuren. Vogels vinden de moerbeien erg lekker. Zonder afscherming voor vogels zullen de moerbeien opgegeten worden voor ze de kans hebben gekregen om te rijpen.

De Moerbeiboom behoudt nog tot ver in het jaar zijn blad. In het voorjaar echter duurt het een flink tijdje voor de boom weer blad gaat vormen. De boom is winterhard, maar staat wel graag beschut tegen harde wind. De boom heeft een kroon die half open is.

Blad en bloemen

De Moerbeiboom heeft groot, diep ingesneden, hartvormig blad. De kleur van het blad is donkergroen. In april en mei vormt de moerbeiboom kleine groene bloemen, die echter erg onopvallend zijn.

Moerbeiboom kopen

De Moerbei is te koop als boom, treurboom of dakmoerbei. Klik op de button om de boom te kopen:

Vruchten van de Moerbeiboom

blad moerbeiboom

De boom vormt in augustus en september moerbeien. De vruchten hebben eerst een groene kleur. Zodra ze rood worden vinden vogels het een lekkernij. Als je de boom niet afdekt, is de kans groot dat alle moerbeien al opgegeten zijn voordat ze de kans hebben gekregen om rijp en zwart van kleur te worden.

De moerbeien lijken op langgerekte bramen. Het sap van de moerbei vlekt erg en is moeilijk te verwijderen. Je moet dus erg oppassen voor je kleding bij het plukken ervan. Het is ook van belang om voor het uitkiezen van een standplaats van de boom rekening te houden met het mogelijke vlek gevaar van vallende moerbeien voor terras stenen en voor de gevel van je huis.

Standplaats

Het liefst staat de Moerbeiboom zonnig, maar ook halfschaduw wordt door de boom verdragen. Belangrijk is dat de boom niet in harde wind staat. De Moerbeiboom doet het goed in alle soorten grond, zolang de PH tussen 5,5 en 7,5 zit. Verder houdt de Moerbeiboom van vochtige, maar niet te natte grond.

Planten van de Moerbeiboom

Maak een ruim plantgat en maak de grond op de bodem en aan de wanden van het gat goed los. Vul het plantgat op met potgrond of goede compost.

De Moerbeiboom heeft een stevige boompaal nodig voor de eerste jaren. Je kunt de Moerbei het best planten in oktober/ november of februari/ maart. De Moerbeiboom heeft ruimte nodig. De boom wordt tot 10 meter hoog.

Als je de bomen niet wilt snoeien kun je ze het best op een afstand van 9 tot 12 meter van elkaar planten.

Snoeien

De Moerbeiboom kan flink groot worden. Met snoeien kun je het formaat beperken. In de loop van de zomer kun je de takken alvast 1/3 deel inkorten. Een complete snoeibeurt kan het best gebeuren tussen december en februari. Een telescopische takkenschaar is een handig stuk gereedschap om het snoeien mee te doen. Je kunt gemakkelijk de hoogte in en doordat het kopstuk draaibaar is zijn ook moeilijk bereikbare takken bereikbaar voor de schaar.

Zoek een paar mooie hoofdtakken uit, die je ongemoeid laat. Alle zijtakken kort je in op ongeveer 10 cm van deze hoofdtak. Laat in het voorjaar zullen de takken weer flink gaan uitlopen en voor je het weet heeft de boom al weer een reusachtig formaat bereikt.

Er zijn nog veel meer mooie bomen voor de tuin, inspiratie nodig?

Bomen voor de tuin