Narcissen: soorten, verzorging, standplaats, kopen

Narcissen

Het is leuk om de, vaak kale, tuin in het vroege voorjaar op te fleuren met bollen. Narcissen zijn een aanwinst voor iedere tuin, ze zijn er in gele en witte varianten. Het zijn gemakkelijke bollen, die het vrijwel altijd overal doen. Ze kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw staan.

Het planten van Narcissen

In het najaar, tussen half september tot half oktober, kunnen Narcissen geplant worden. De bollen moeten in een plantgat gezet worden dat twee keer de hoogte heeft van de bol zelf. Narcissen kunnen in groepjes in de border gezet worden,tussen heesters, tussen lage bodembedekkers of zelfs in het gras, maar ook in potten op het terras zullen ze goed tot hun recht kunnen komen.

Narcissen verzorgen

Veel Narcissen soorten zijn geschikt voor verwilderen, dat wil zeggen dat ze na de bloei kunnen blijven staan in de grond. Het loof moet rustig kunnen afsterven, het volgende jaar gaan de bollen gewoon weer bloeien. Het is ook verstandig om uitgebloeide bloemen eraf te knippen. Zo wordt alle energie in de bol opgeslagen.

Standplaats

Narcissen staan graag in de volle zon of in lichte schaduw. Op een zonnige plek zullen ze eerder gaan bloeien dan op een plek met veel schaduw.

Ze staan graag in een losse humusrijke en vruchtbare grond, die goed waterdoorlatend is.

Bloei

In het voorjaar komt al vroeg wat groen boven de grond. Afhankelijk van het weer beginnen ze al vroeg in het voorjaar te bloeien, bij veel kou wordt de bloei wat uitgesteld.

Vermeerderen

Als de pollen al een aantal jaren in de grond staan, kun je ze eruit halen, om de bollen uit elkaar te trekken. Plant ze meteen weer op een andere plek in de tuin.

Enkele soorten Narcissen

 • Narcis têtê-à-têtê; Dit is een narcis op een korte steel. Voordeel is dat ze, ook met veel wind, mooi overeind blijven staan. Ook is het blad wat minder opvallend in de tuin, als het moet afsterven aan de bol na de bloei. De Narcisbloem is fel geel van kleur.
 • Narcissus ‘Cheerfullness’; Een Narcisvorm met gevulde bloemen, die midden voorjaar bloeit.  De bloemen zijn wit van kleur en hebben een crème wit hart.
 • Narcissus cyclamineus; Deze Narcis bloeit aan het begin van het voorjaar met hangende gele bloemen met overeind staande bloembladen.
 • Narcissus bulbocodium; Deze Narcis bloeit in april/ mei met gele bloemen. De kroon is geel/ oranje en is in verhouding vrij groot en heeft een trechtervorm. De blaadjes van de bloem zijn heel klein. Het is een miniatuurnarcis, de hoogte wordt 10 à 15 cm.
 • Narcissus ‘Dutch Master’; Deze Narcis bloeit in het midden van het voorjaar met goudgele bloemen. De bloem heeft een korte trompet, met franjes.

Tip over Narcissen

In de winter kun je voor in huis of op het terras al bloeiende narcissen kopen. Ik zet ze ’s winters vaak in huis, dat ziet er lekker fleurig uit. Zodra ze uitgebloeid zijn, laat ik het loof in de garage afsterven. Zodra het einde van het voorjaar in het zicht is plant ik de bollen in de tuin. Tot nu toe zijn ze daarna altijd nog  het volgende voorjaar gaan bloeien.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

33 reacties


 • ger gerrits

  telkens in het voorjaar als de narcissen in het gazon zijn uitgebloeid vraag ik me af wanneer ze totaal kunnen worden afgeknipt om het gazon weer volledig te kunnen maaien
  moet de plant helemaal geel geworden zijn?
  wat is het het antwoord??

  Beantwoorden

 • Werner Verbruggen

  Beste, vorig jaar was het vrij zacht in de winter, mijn narcissen (een 300-tal) kwamen toen al 5 cm uit de grond, toen werd het kouder en zijn er veel kapot gegaan. Dit jaar is het nog zachter en staan ze al overal uit, sommigen al meer dan 5 cm, vanaf volgende week gaat het kouder worden, hoe kan ik zorgen dat de tuin toch in de lente mooi gaat staan met al de narcissen?
  Bedankt alvast voor de tips.
  Mvg
  Werner

  Beantwoorden

 • Mari

  Tip: na de bloei, oude bloemen afknippen. Een elastiekje om al het blad doen zodat er ruimte komt voor de planten eromheen. Blad van de narcissen laten afsterven. Zodra het afgestorven blad is afgestorven kun je heel makkelijk het bundeltje afgestorven blad wegnemen en weggooien.

  Beantwoorden

 • Rietje

  Hoe komt het dat de gele narcissen steeds langer worden,en dat ze allemaal omvallen.Onderaan de stengel is de kleur eerder licht geel ipv.groen.Wat kan ik eraan doen dat de stengels kort zijn en niet meer omvallen.Rietje

  Beantwoorden

  • Willemien Mostert

   Ik zet zelf in de tuin meestal têtê à têtê narcissen, omdat die niet zo snel omvallen vanwege de korte steel. U zou ze nu kunnen proberen te steunen met stokjes en draad, maar echt fraai wordt het daar waarschijnlijk niet van.

   Beantwoorden

 • Jacqueline

  beste Willemien,

  ik heb ongeveer 30 bollen in een pot ( buiten)staan vanaf januari. Ik heb nu de verdorde bladeren erafgeknipt. Kan ik de bollen nu het beste in de garage bewaren ( los of in de pot)of nu al in de volle grond planten?
  Bvd.

  Beantwoorden

  • Willemien Mostert

   Het kan beide. Het is overigens het beste om al het loof eerst helemaal te laten afsterven, zodat al het voedsel in de bol kan worden opgeslagen. Ik zet zelf narcissen die in een pot hebben gestaan na het bloeien meteen in de volle grond.

   Beantwoorden

 • Leen

  Beste bloemen liefhebbers,

  Enkele jaren geleden kreeg ik van mijn mama narcis bollen.
  Hele mooie tweekleurige bloemen. Inmiddels is mama overleden maar ik ben zo blij als haar bloemen weer hun kopje opsteken, doch, het worden er steeds minder helaas.
  De bollen zitten nu 4 jaar in de grond en staan op een zonnig plekje met er langs hoge grassen (die nu nog moeten opkomen). Hoe kan ik de toestand van de bollen verbeteren zodat deze toch nog kunnen vermeerderen en ik nog vele jaren van dit mooie geschenk van mama kan genieten?

  Alvast bedankt,

  Leen

  Beantwoorden

  • Willemien Mostert

   Het kan gebrek aan voeding zijn. Als bollen een aantal jaren op dezelfde plek staan gaan ze elkaar verdringen en al die bollen hebben voeding nodig. Laat ook altijd het blad helemaal afsterven, zodat de voeding uit het blad in de bol kan worden opgeslagen. Geef dus voldoende voeding en graaf de pollen eventueel op en deel ze. Hopelijk wil dit werken en kan je volgend jaar weer genieten van de narcissen. Succes!

   Beantwoorden

 • Hildegarde

  als de narcissen uitgebloeid zijn, knip ik onder de bloem af? of de ganse stengel kort bij de grond? het loof moet ik laten staan tot het helemaal verdord is lees ik hier. bedankt voor de tip met de elastiek, dat ga ik meteen uitproberen.
  dankjewel

  Beantwoorden

 • Hildegarde

  dankjewel voor de snelle reactie Willemien,… mag ik nog even wat vragen? bij primula’s moeten de verwelkte bloempjes weggeplukt worden. zijn dit enkel de gekleurde bloemblaadjes of ook het kelkje of de ganse stengel?
  het is duidelijk dat ik nog geen groene vingers heb hé,… heb nog veel te leren maar wil het wel goed doen,… fijne zondag nog en tot de volgende keer.

  Beantwoorden

 • anna

  Ik heb narcissen en tulpen buiten in een pot staan. Ze zijn uitgebloeid. Ik wil ze graag vermeerderen, hoe doe ik dat?
  Bvd.

  Beantwoorden

 • liesbet

  Mijn narcissen komen niet tot bloei. Ik heb ze in potten gezet maar van veel narcissen komt komt er maar 1 tot bloei?

  Beantwoorden

 • leon dirix

  Hoi,

  Als de narcissen uitgebloeid zijn laat ik de bladeren afsterven maar wat moet ik met de grond en de wortels van de bloem moet ik die er aan laten zitten of de bloembollen grond en wortelvrij maken ?

  groet, leon

  Beantwoorden

 • kim de graaf

  het beste is om het loof helemaal af te laten sterven.

  Beantwoorden

 • Anja

  Hallo, bolletjes liefhebber.
  Ik heb een vraag over narcis bollen.
  Ik heb ze nu gekocht en de bol heeft eekleine uitloop van groen van ongeveer 4-5cm.
  HOELANG duurt het nu voordat er jgele blormen uit komen ??? Hoelang heb ik er plezier van g

  Beantwoorden

 • Anja

  Hoe lang duurt het nu ik mijn bollen in de pot heb binnen . Ze zijn nu 4-5 cm groen.
  Maar over hoe zo.n tijd zie ik geel….???

  Dit ivm paasstukjes maken !!

  Beantwoorden

 • anna

  Veel van mijn narcissen geven geen bloem. Moet ik ze vervangen of laten staan?

  Beantwoorden

 • anna

  Veel van mijn narcissen geven geen bloem. Moet ik ze eruit halen of gaan ze het volg.jaar wel bloeien?

  Beantwoorden

 • Royaal

  de narcissen die ik heb staan in een houten sierpot. deze zijn nu uitgebloeid. is het nodig dat ik ze later in de grond zet of kunnen ze in de houten sierpot blijven staan. de bollen zie je wel deze zijn dus niet onder de grond geplaatst.
  graag een reactie
  bvd.

  Beantwoorden


 • Rene

  Ik heb geen verstand van narcissen maar langs de weg zie ik vaak gele narcissen staan waarvan, na een paar weken en vlak voordat ze verwelken, de kelk oranje wordt. Welke soort is dit en is dit normaal?

  Beantwoorden

 • Maria Bindels

  Ik heb heel veel bladeren in mijn dahlia’s daardoor komen ’n hoop knopen niet uit, kan ik deze bladeren er uit knippen?

  Beantwoorden

 • Daniel

  Van de narcissen in mijn tuin worden dit jaar de bloemen aangevreten tot ze helemaal verdwenen zijn. Beetje mysterieus. Ik zie geen slakken of ander knagend ongedierte. Kan het een soort luis zijn dat aan de bloemblaadjes vreet?

  Beantwoorden

  • I Belfroid

   Ik heb hetzelfde,nu al voor het tweede jaar, alleen in mijn achtertuin.
   In de voortuin staan ze er nog prachtig bij.ben erg benieuwd of iemand weet hoe het komt.

   Beantwoorden

 • Peggy Minnaert

  Mijn narcissen staan in pot. Ik wil deze eruit om andere bloemen in te planten. Wat doe ik best met mijn bollen? Ik kan ze niet uitplanten in de volle grond…

  Beantwoorden

 • Peter

  Leuk stukje, maar willen narissen veel.water als ze in de kamer staan?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.