Passiflora caerulea – Passiebloem

PassiebloemPassiebloem (Passiflora caerulea) is een snelgroeiende heester met prachtige crème witte/blauwe bloemen met opvallende groen/paarse stampers. Lees hier over de verzorging, stekken, kopen, standplaats en bloei van Passiflora caerulea.

De plant is matig winterhard (tot – 12 graden Celsius) dus de grond kan in het najaar het best rondom de voet van de plant worden afgedekt.

De klimplant is zelf hechtend, maar heeft wel steun nodig om zichzelf vast te zetten. De plant kan prima bij gaas, een houten klimrek, pergola, steundraad of andere (klim)planten gezet worden. Plant twee stuks per strekkende meter.

Standplaats Passiflora caerulea

Passiebloem houdt van een warme zonnige plek zonder harde koude wind.

De grond kan het best waterdoorlatend zijn, bij te natte grond zal de plant snel invriezen en doodgaan.

Passiebloem kopen

Wilt u deze prachtige klimplant zelf in de tuin hebben? Bestel hem dan direct vanuit uw stoel door op onderstaande knop te drukken:

Passiebloem kopen

Standplaats Passiflora caerulea

Passiebloem houdt van een warme zonnige plek zonder harde koude wind.

De grond kan het best waterdoorlatend zijn, bij te natte grond zal de plant snel invriezen en doodgaan.

Passiebloem stekken

Het is erg aantrekkelijk om een mooie Passiebloem te vermeerderen door middel van het nemen van stekken. Neem een stukje van een wat stevige tak met twee ogen. Plaats het onderste oog met wat stekpoeder (of zonder stekpoeder in stekgrond) in de grond. Verwijder het onderste blad, laat bovenaan ook weinig blad zitten. Maak de grond goed nat en plaats de pot op een warme lichte plek uit de zon. Zorg dat de grond vervolgens niet uitdroogt, maar maak het niet kletsnat. Als het lukt heeft de stek na een week of vier voldoende wortels.

Bloei en blad van Passiflora caerulea

De geurende bloemen bloeien ieder één dag. De heester krijgt echter vele bloemen, zodat er altijd wel bloemen te zien zullen zijn. De bloemen hebben crème witte schutbladeren, een lila/blauwe bloem en groen/paarse opvallende stampers. De bloei is van juli t/m september. Passiflora incarnata Purple Passion is een soort met mooie paarse bloemen.

Het blad is groen van kleur en is (half)groenblijvend. Het blad blijft lang aan de plant en in milde winters kan een gedeelte van het blad aan de plant blijven.

Verzorging Passiebloem

  • Snoei kan plaatsvinden eind maart/ begin april. Knip dood hout weg en snoei daarna de overgebleven takken tot ongeveer 50 cm boven de grond terug. Na de bloei kunnen de takken ook al wat worden teruggesnoeid om knakken van de takken in de herfst tegen te gaan.
  • De heester kan wel wat vorstbescherming gebruiken. Het onderste gedeelte van de plant kan worden omwikkelt met stro of noppenfolie of de grond rondom de plant kan worden afgedekt met stro, blad of takken. Pas wel op met de noppenfolie dat de plant niet gaat schimmelen.

Eind maart/ begin april is de tijd om Passiebloem te snoeien. Snoei de takken tot ongeveer 50 cm boven de grond terug.

Iedere bloem bloeit één dag. De heester vormt echter constant nieuwe bloemen zodat de heester volop bloeit van juli t/m september.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier