Pentas lanceolata – Pentas

Pentas lanceolata of Pentas is een kuipplant, die eind mei weer volop te koop is. De plant is op stam of als struik verkrijgbaar.

Algemene informatie

De plant is niet winterhard, en zal in de winter dus op een koele lichte plek binnen moeten staan. Pentas lanceolata is ook in de border of als kamerplant te houden.

De struik wordt 60 tot 100 cm hoog. Als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd en jonge scheuten worden getopt, is het een langbloeiende plant. Hij moet dan wel voldoende zonlicht, water en mest krijgen.
De bloemen worden bezocht door vlinders.

Standplaats

Pentas lanceolata staat graag in zon of halfschaduw. De grond moet vochtig gehouden worden, maar niet te nat zijn, het water moet goed kunnen weglopen. Geef tijdens het bloeiseizoen voldoende mest, zeker eens per 14 dagen. Zet de plant voor de vorst binnen op een koele en lichte plek en zorg dat de grond niet uitdroogt, maar geef spaarzaam water. Geef in de wintermaanden geen mest.

Bloei Pentas lanceolata

De plant bloeit van voorjaar tot najaar met stervormige bloemen met vijf blaadjes. De plant is in verschillende kleuren te krijgen; rood, roze, wit, paars, lila. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen, om doorbloei te stimuleren.

Blad

Pentas lanceolata heeft behaard lancetvormig blad van 10-20 cm lang en is groen van kleur.

Ziekten Pentas lanceolata

De plant kan last hebben van bladluis of witte vlieg. Bij tuincentra zijn middelen te koop voor de bestrijding ervan.

Snoei

Pentas lanceolata hoeft niet gesnoeid te worden. Vind je de struik te groot worden, knip de takken dan vroeg in het voorjaar iets terug. Top gedurende de zomer jonge scheuten om de struik mooi compact te houden.