Phlomis russeliana – Brandkruid

Phlomis russeliana

Brandkruid

Phlomis russeliana of Brandkruid is een zeer opvallende verschijning in de tuin, die in meerdere seizoenen mooi is. Lees hier alles over de standplaats en verzorging.

De langbloeiende plant krijgt al vroeg in het jaar, in juni, lichtgele bloemen die een zeer apart uiterlijk hebben. De bloei gaat door tot in september waarna de zaaddozen gevormd worden. Deze geven de hele herfst en winter sierwaarde aan de plant.

Voor een mooi resultaat in de border plant u 7 à 9 stuks per vierkante meter. Phlomis russeliana wordt 0,80 -1 m hoog.

In droge grond en op een beschutte, warme plek in de tuin is de plant goed winterhard. In erg strenge winters kan de plant wel wat bescherming gebruiken (afdekken van de voet van de plant met bv. dennentakken).

Brandkruid is een goede bodembedekker waar onkruid geen/weinig kans bij krijgt.

Phlomis russeliana kopen

Er zijn verschillende soorten te koop in de kleuren geel en roze. De bijzondere plant is een opvallend verschijnsel in de tuin, zeker als hij in grote hoeveelheden is aangeplant.

Viltkruid kopen

Standplaats Phlomis russeliana

De plant houdt van een warme plek in de zon, maar kan eventueel ook in lichte schaduw staan.

Zet de plant bij voorkeur op een beschutte plek in de tuin. Brandkruid staat graag in waterdoorlatende matig voedselrijke grond.

Wanneer bloeit Brandkruid?

Phlomis russeliana bloeit langdurig van juni t/m september met lichtgele bloemen die in kransen om de rechtopstaande stengels staan. Op de bloemen komen bijen af.

Na de bloei komen er zaaddozen aan de stengels, die grote sierwaarde hebben in de herfst- en wintertuin. Het is dus aan te raden om de uitgebloeide bloemstengels aan de plant te laten zitten tot in het voorjaar (maart).

Het blad is vrij groot en is groen en wat behaard. Het blad is langwerpig van vorm. Onder iedere bloem aan de stengel zitten twee bladeren.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier