Phuopsis stylosa – Perzische Kruisjesplant

Phuopsis stylosa

Perzische Kruisjesplant

Phuopsis stylosa of Perzische Kruisjesplant is een roze bloeiende, bodembedekkende plant met een zeer lange bloeitijd.

Dit plantje wordt hooguit 20 cm hoog en kan hele stukken grond bedekken. De plant breidt zichzelf uit met bovengrondse kruipende uitlopers.

Phuopsis stylosa is een bloeiende bodembedekker die goed als onderbeplanting bij struiken gebruikt kan worden, in de rotstuin en als rand van een border. Plant voor een mooi bodembedekkend resultaat 7 tot 9 stuks per vierkante meter.

De plant verspreidt een zelfde soort geur als de wietplant. Plaats hem om die reden het liefst niet te dicht bij het terras of de voordeur (tenzij u natuurlijk gek bent op die geur ;-P)

Standplaats Phuopsis stylosa

De plant staat graag op een plek in de zon of eventueel in halfschaduw.

Hij houdt van goede humusrijke tuingrond die iets vochtig, maar wel waterdoorlatend is.

Bloei en blad

Phuopsis stylosa is een langbloeiende plant met half bolvormige roze bloemen, opgebouwd uit vele kleine stervormige bloemen. De bloemen trekken vlinders naar de tuin.

Het blad groeit in kransen rondom de stengels. Het lichtgroene blad is smal en lancetvormig.

Snoei Phuopsis stylosa

De plant kan in het voorjaar flink teruggesnoeid worden. Zo krijgt u mooie compacte pollen die uitbundig zullen bloeien.

Vermeerderen

De plant vermeerderd zichzelf met uitlopers. Wordt de plant te groot, of ontstaan er lelijke stukken, dan kunt u eenvoudig met een schep de buitenranden wegsteken en deze eventueel her planten.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier