Physalis alkekengi franchetii – Lampionplant

Physalis alkekengi Franchetii

Lampionplant

Physalis alkekengi franchetii of Lampionplant is een fraai plantje vanwege de leuke oranje lampionvormige vruchten, die goed gebruikt kunnen worden in droogboeketten.

De plant is winterhard, bladverliezend en wordt ongeveer 80 cm hoog.

Voor een mooi resultaat in de border kunt u 5 tot 7 stuks planten. Pas echter op, de plant woekert nogal en het sap kan allergische reacties op de huid veroorzaken. Gebruik dus tuinhandschoenen.

De plant kan ook in een pot op het terras gehouden worden, voordeel is dan dat hij niet kan woekeren.

Standplaats Physalis alkekengi franchetii

De plant staat graag op een plek in halfschaduw, en isdaarom geschikt als onderbeplanting van heesters.

De grond kan het best vochtig, maar wel waterdoorlatend zijn. De plant kan echter ook droge grond verdragen. Zorg verder voor voedselrijke en licht kalkrijke grond.

Bloei en blad

De plant bloeit met kleine stervormige witte bloemen in mei en juni. De bloemen vallen echter amper op, omdat ze tussen het grote blad verborgen zitten.

Na de bloei worden vruchten gevormd, met een oranje omhulsel eromheen, in een lampionvorm. Ze zijn eerst groen van kleur maar worden later opvallend oranje en hangen tot in oktober aan de plant.

Deze lampionnen zijn goed te drogen en in droogboeketten te gebruiken.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier