Phytolacca – Karmozijnbes

Phytolacca

Karmozijnbes

Phytolacca of Karmozijnbes is een winterharde vaste plant met groot groen blad, witte naar roze verkleurende bloemen en rood-zwarte bessen op aren.

Deze opvallende plant is geschikt voor in een heesterborder of solitair in de border.

Phytolacca wordt in ons land gemiddeld tot 1,5 m hoog. Het is een mooie plant, maar pas op want de pitten van de opvallende bessen en de wortels van de plant zijn giftig.

Als u om de één of andere reden de plant wil verwijderen uit de tuin dan zullen alle wortelresten goed moeten worden uitgespit. Blijft er een stukje achter, dan groeit de plant gewoon weer verder. Draag bij het verwijderen van de wortels tuinhandschoenen i.v.m. de giftigheid.

De bessen trekken vogels. De pitjes worden verspreid in vogelpoep en zo kan de plant zich verspreiden door de tuin en de buurt.

Standplaats Phytolacca

Phytolacca staat graag in halfschaduw en schaduw in vochtige humus- en voedselrijke grond.

Bloei, bessen en blad

Phytolacca of Karmozijnbes bloeit in de maanden juli en augustus met witte bloemen in trossen. De bloemen kunnen naar roze verkleuren.

Direct na de bloei van de bevruchte bloemen komen er bessen aan de overeind staande aren, die van groen naar rood naar zwart verkleuren. Deze bessen hebben grote sierwaarde en zijn aantrekkelijk voor vogels. Pas wel op met kinderen in de buurt, de bessen zien er aantrekkelijk uit, maar de pitten die erin zitten zijn erg giftig bij inname.

Het blad van Phytolacca is vrij groot en is groen van kleur. In de winter sterft de plant af om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.