Platanus hispanica – Gewone Plataan – Plataan

Platanus hispanica

Platanus hispanica – Plataan

Platanus hispanica of Gewone Plataan – Plataan is een snelgroeiende boom die je veel ziet in parken, lanen en straten, maar die in lei- bol- of dakvorm ook goed in de tuin kan staan.

Een Plataan is gemakkelijk te herkennen aan het grote, op dat van een esdoorn lijkend, groene blad en de nogal bijzondere bast, die wel wat wegheeft van de camouflagekleuren van het leger.

Platanus hispanica kan tot wel 30 à 35 m hoog worden en staat prachtig in lanen en parken. Voor de gemiddelde tuin is dat natuurlijk veel te groot. Voor de tuin zijn bij de kwekers dak- en leibomen te koop, die met behulp van bamboestokken (of eventueel een ijzeren frame) in de gewenste vorm geleid zijn.

Een Dakplataan is zeer geschikt om als natuurlijke zonwering boven een terras te gebruiken.

Standplaats Platanus hispanica

De boom staat graag op een plek in de zon of halfschaduw.
De grond kan het best voedselrijk zijn en licht vochtig, maar wel waterdoorlatend. De boom stelt geen heel bijzonder eisen aan de grond.

Bloei, vruchten, blad en bast

Platanus hispanic bloeit in mei met onopvallende geelgroene bloemen. Later worden vruchten gevormd die rond en stekelig zijn en een bruine kleur hebben. De vruchten kunnen gedurende de hele winter blijven hangen.

Het grote blad is lichtgroen van kleur, de onderkant van het blad is licht behaard. In de herfst verkleurd het blad naar bruingeel en valt in de winter af. Het blad lijkt wel wat op dat van een Esdoorn. Het is 3-5 lobbig en is erg groot.

De bast heeft een grote sierwaarde. Bij de wat oudere boom begint de bast te schilferen en vallen er stukken af. De bast krijgt dan vlekken in de kleuren geelgroen, grijsgroen, bruin.

Verzorging Platanus hispanica: snoei en leiden/ aanbinden van takken

De Gewone Plataan in zijn natuurlijke vorm hoeft amper gesnoeid te worden. De lei- en dakvormen hebben echter minimaal één maal per jaar en vaak tweemaal snoei nodig. Snoeien kan in het najaar en in de zomer plaatsvinden. Snoei de zijtakken in het najaar tot 0,5 cm van de hoofdtakken weg. In de zomer kan dan nog een tweede keer gesnoeid worden( bij de oudere bomen) tot ongeveer 10 cm van de hoofdtakken.

De dak- en leiplatanen worden meestal al geleverd met een frame van bamboestokken of met een ijzeren frame. Nieuwe takken moeten regelmatig worden aangebonden. Verwijder het frame tegen de tijd dat het scheef gaat groeien en/of er ingroei in de takken gaat plaatsvinden.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier