Polypodium vulgare – Gewone Eikvaren

Polypodium vulgarePolypodium vulgare – Gewone Eikvaren is een groenblijvende varen met mooi gevormd groen blad. Lees hier over de standplaats, verzorging, het blad en waar je Eikvaren kunt kopen.

Polypodium vulgare is een inheemse groenblijvende varen. Je ziet hem veel in de duinen en in bossen. De varen is dan ook goed zeewindbestendig en is winterhard en onderhoudsarm.

Gewone Eikvaren wordt 30 cm hoog en is goed geschikt voor de bostuin of voor een plek in de buurt van struiken of bomen. Het is een goede bodembedekker, het nieuwe blad groeit direct op de wortelstokken. Het is een breeduit groeiende varen maar je hoeft niet bang te zijn dat de plant je tuin overneemt. Plant 9 à 11 stuks per vierkante meter of 5 à 6 stuks per strekkende meter.

Standplaats Polypodium vulgare

Gewone Eikvaren staat graag op een plek in halfschaduw of schaduw of in gefilterd zonlicht onder een boom of struik.

De grond mag vochtig zijn maar ook heel droog. Bij droge grond blijft de varen wel kleiner. Zorg wel voor waterdoorlatende en humusrijke en kalkarme grond.

Polypodium vulgare kopen

Er zijn veel mooie varens te koop. Deze soort ziet er ook in de winter mooi groen uit. Koop Gewone Eikvaren door op onderstaande button te klikken;

Het blad van Polypodium vulgare

Het leerachtige blad is mooi gevormd en heeft een prachtige groene kleur. Deze varen blijft jaarrond groen. In de zomer kan hij er tijdelijk even iets minder vitaal uitzien als het oudere blad afsterft en het jonge blad er voor in de plaats komt. Maar al snel ziet de varen er weer tip top uit. Aan de onderzijde van het blad komen in de zomer de oranjebruine sporen die zorgen voor vermeerdering van de plant.

Verzorging Gewone Eikvaren

De varen kan jaarrond geplant worden, zolang het maar niet vriest.

Het afgestorven blad kan weggeknipt worden maar het is voor de hoeveelheid humus in de grond ook wel goed om het te laten liggen.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.