Rodgersia pinnata – Schout bij nacht

Rodgersia pinnata

Rodgersia pinnata of Schout bij nacht is een prachtige plant vanwege zijn mooi gevormde, grote blad en de rijke bloei met grote bloempluimen. Lees hier alles over de verzorging, standplaats en bloei.

Algemene informatie

Voor deze langbloeiende plant moet je een ruime plek in de tuin reserveren. Het duurt even voor hij zo groot is, maar de plant kan 1.20 m hoog en breed worden.

Mooi als solitair, maar kan ook in de border of in grote aantallen aangeplant worden (plant dan 3 tot 5 stuks per vierkante meter aan) en staat prachtig langs de vijverrand.

Rodgersia pinnata is een winterharde vaste plant die wel wat bescherming tegen vorst kan gebruiken en het liefst beschut staat.

Standplaats Rodgersia pinnata

Schout bij nacht staat het liefst in halfschaduw, met gefilterd zonlicht. Een plek in de schaduw van grote bomen of struiken is ideaal, als hij maar niet te dicht bij de wortels ervan staat.

Een plek in de zon is ook mogelijk, maar dan moet de grond constant flink nat zijn. Bij teveel zon en te weinig vocht worden de bladranden bruin.

Zorg voor een beschutte plek en dek in de winter de wortels af met flink wat blad. In het voorjaar kan er bij nachtvorst schade optreden.

De grond kan het best humus- en voedselrijk en vochtig zijn.

Wanneer bloeit Schout bij nacht?

Rodgersia pinnata bloeit van mei t/m juli met prachtig grote bloempluimen in de kleuren roze of wit. Het is een rijke bloeier. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen stimuleer je doorbloei.

Het blad heeft veel weg van dat van een Kastanje. Het handvormige blad is groot en de nerven zijn goed zichtbaar.

Verzorging Rodgersia pinnata

  • Water geven indien noodzakelijk. Rodgersia doet het goed als de omstandigheden voor de plant goed zijn. Dit houdt vooral in dat de grond voldoende vochtig is, zeker als de plant redelijk wat zon vangt. Als het blad oprolt is het een teken dat de grond niet vochtig genoeg is. Geef zo snel mogelijk veel water, om te voorkomen dat het blad afvalt.
  • Vermeerderen. De plant kan worden vermeerderd door hem in het voorjaar te delen.
  • Bemesten. Geef de plant in het voorjaar compost en zorg voor voldoende organische mest. 

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier