Rosmarinus officinalis – Rozemarijn

Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis – Rozemarijn

Rosmarinus officinalis of beter bekend als Rozemarijn is een groenblijvende plant, die als kruid veel gebruikt wordt in de keuken. Lees hier alles over de standplaats, bloei, snoei en verzorging van Rozemarijn.

Algemene informatie

Deze kleine heester wordt ongeveer tot 60 cm hoog. Rosmarinus officinalis is matig winterhard en kan wel wat bescherming gebruiken bij vorst. Dek de plant af bij strenge vorst en bedek in het najaar de voet van de plant met mulch. De plant kan ook ik een kuip geplant worden, zet hem in de winter op een vorstvrije plek.

Rosmarinus officinalis wordt veel in de keuken gebruikt bij het braden van vlees, maar ook wel in salades of in een aardappel ovenschotel met knoflook erdoor.

Standplaats Rosmarinus officinalis

Deze bloeiende heester staat graag in de volle zon en beschut uit wind.

De plant is wintergroen, maar kan vorst en koude wind slecht verdragen en kan dan dor en bruin worden.De grond moet waterdoorlatend zijn en kalkhoudend. Zorg dat de plant niet teveel uitdroogt. Geef water bij langdurige droogte. Geef in het voorjaar organische mest.

Blad en bloei

Aan de vierkantige takken zitten naaldjes, die aan de bovenkant groen zijn en aan de onderkant wit/grijs. Als je de naaldjes kneust komt er een heerlijke geur vrij. Vanwege deze lekkere geur worden de naaldjes ook wel in geur zakjes gebruikt.

In het voorjaar, van maart t/m juni kunnen er lichtblauwe, kleine bloemen aan de plant komen.

Snoeien

Snoei na de bloei de takken een stukje. Haal ongeveer 1/3 deel weg, maar zorg dat je niet tot in het dorre hout snoeit. De plant zal dan niet meer uitlopen. Meteen na de winter kun je wel al dorre, dode takken t.g.v. vorst wegsnoeien.

Ervaring

Bij deze heester moet je de snoei goed bijhouden, doe je dat niet dan krijg je al snel een hoge heester, die aan de onderkant kale, houtige takken krijgt. Het plantje is niet duur, dus ik vervang de plant gewoon na een aantal jaren, zodra hij er niet meer mooi genoeg uitziet naar mijn zin.

Het is een heerlijk kruid voor gebruik in de keuken.
Kruiden