Saponaria ocymoides – Zeepkruid

Saponaria ocymoidesSaponaria ocymoides of Zeepkruid is een bloeiende bodembedekker met een overdaad aan roze bloemen. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging en snoei en waar je Zeepkruid kunt kopen.

Algemene informatie

Saponaria ocymoides wordt tot 20 cm hoog en is een kalk minnende plant. De plant is hierdoor uitstekend geschikt om over muurtjes en tussen stenen te groeien en is dus uitermate geschikt voor de rotstuin. Maar ook in de border als randplant of bodembedekker of in een pot op het terras is deze plant goed op zijn plaats.

Plant 7 à 9 stuks per vierkante meter voor een mooi bodembedekkend en opvallend resultaat.

Zeepkruid is een gemakkelijke plant die weinig verzorging nodig heeft. Zeepkruid laat zich gemakkelijk met andere vaste planten combineren. Het is een breeduit groeiende plant die zichzelf uitbreid d.m.v. uitlopers, maar het is echter zeker geen woekerende plant.

Zeepkruid kopen

Er zijn verschillende soorten Zeepkruid te koop, met bloemen in licht roze en fel roze. Klik op onderstaande button om deze plant te kopen!

Standplaats Saponaria ocymoides

De plant houdt van een zonnige standplaats in waterdoorlatende kalkrijke grond. Je kunt de plant kwijt raken door hem op een te langdurig natte plek in de tuin te plaatsen. De plant is uitstekend geschikt voor de rotstuin.

Het is een snelgroeiende bodembedekker die ook goed gebruikt kan worden om een schuine helling op een leuke manier te laten begroeien. Bodembedekkers gaan de vorming van onkruid tegen en Zeepkruid zorgt ook nog voor een vrolijke kleur in de tuin.

Wanneer bloeit Saponaria ocymoides?

De plant bloeit van mei tot in juli met een wolk van roze bloemen. Door het wegknippen van uitgebloeide bloemen kan doorbloei tot in augustus optreden.

Het blad is groen van kleur en licht behaard. Zeepkruid is half groenblijvend, wat wil zeggen dat de plant in een zachte winter een gedeelte van het blad behoud.

Zeepkruid snoeien

Snoei is niet noodzakelijk. Je kunt in het voorjaar de plant licht bijknippen voor vormbehoud van de plant.

Auteur

Willemien Mostert Avatar
Over Willemien Mostert

Hoi allemaal, ik ben Willemien en tuinieren is mijn grote hobby. Met mooi weer kun je me altijd in de tuin vinden en als het weer wat minder is schrijf ik graag over de planten in mijn tuin en ik deel mijn ervaring graag met jullie! Wil je meer weten over mij? Klik dan hier