Schaduw creëren door het plaatsen van lei- of dakbomen

Als je op zoek bent naar een manier om schaduw te creëren in je tuin overweeg dan zeker eens het plaatsen van lei- of dakbomen. Deze prachtige bomen kunnen als prima alternatief voor een parasol gebruikt worden en zorgen voor een natuurlijke overkapping van je tuin of je terras. Zo kun je tijdens de bloedhete dagen, die we steeds vaker gaan zien in Nederland, op een heerlijk verkoelend plekje zitten en genieten van je tuin zonder dat je hierbij weg schroeit. Daarnaast hoeft je met lei- en dakbomen niet bij iedere windvlaag bang te zijn dat ze omwaaien ,iets wat met een parasol wel het geval is.

Wat zijn lei of dakbomen?

Aangezien lei- of dakbomen prima dienst doen als zonwering worden deze bomen dan ook vaak parasolbomen genoemd. Een groen bladerdak boven het terras zorgt voor een zeer aangename koelte. Veel lei-of dakboom soorten hebben een paraplu achtige vorm en zijn bomen waaronder je, als je op pad bent, ook zou schuilen voor de regen. Deze bomen zijn niet alleen een echte eyecatcher in de tuin maar kunnen daarnaast ook gebruikt worden als een natuurlijke afscheiding van delen van je tuin.

Voor het afdekken van een terras met lei- of dakbomen is het goed om een soort te kiezen dat geen of weinig vruchten heeft zoals bijvoorbeeld Moerbeibomen. Vruchten kunnen immers vlekken veroorzaken en laten zich soms maar lastig verwijderen. Het zou zonde zijn als je na het plaatsen van dak- of leibomen met een loungeset vol met vlekken komt te zitten.

Met welke bomen kun je schaduw in je tuin of op je terras creëren

Er zijn diverse bomen die als lei- of dakboom kunnen worden gebruikt. De Linde en de Dakplataan worden al heel lang voor deze doelstelling gebruikt. De Dakplataan heeft namelijk na 1 jaar al een dicht bladerdek waardoor je al vrij snel van een heerlijke schaduw in je tuin kunt genieten. De linde is geliefd door de hartvormige bladeren.

Je kunt echter ook kiezen uit andere lei-of dakboom soorten. Denk daarbij aan een Amberboom, Berk, Blauwe Regen, Ceder, Dak Moerbei, Druif, Gele Christusdoorn, Haagbeuk, Liguster, Linde, Moeraseik, Rode Kerspruim, Sierpeer Spaanse Aak, Toscaanse Jasmijn of de Tulpenboom. Het zal je vast niet verbazen dat al deze lei- of dakboom soorten prima tegen de zon kunnen. Een Berk, Dakplataan, Haagbeuk en tulpenboom kunnen daarentegen ook prima op een schaduwrijke plaats staan.

Schaduw in huis creëren

Natuurlijk kun je met lei-of dakbomen ook een mooi uitzicht en schaduw in huis creëren. Hou er echter rekening mee dat als de bomen groeien dit misschien voor te veel schaduw in huis kan zorgen waardoor het wat donker aan kan gaan doen. Daarom is het vaak verstandiger om voor een geschikte Raamdecoratie te kiezen als je schaduw in huis wilt creëren. Je kunt daarbij denken aan mooie inbetweens, verschillende soorten Luxaflex of andere mooier zonwering. Het voordeel hiervan is dat je deze raamdecoraties kun stellen zoals jij dat op dat moment hebben wilt. Zo heb je bij een wat bewolktere dag wat meer licht in huis en kun je op een prachtige zonnige dag de zon buitenhouden en schaduw creëren. Deze opties hebben lei- of dakbomen natuurlijk niet. Daarom kun je raamdecoratie als een goed alternatief zien voor lei-of dakbomen als je een lekkere schaduwplek in huis wil creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.